Fotografiranje kulturnih krajolika | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Fotografiranje kulturnih krajolika

Uskoro kreće regionalni projekt istraživanja odnosa umjetničke fotografije i tektonike kulturnih promjena u zadnjih dvadeset godina.

  • A
  • +
  • -

Galerija Photon iz Slovenije, zajedno s partnerima iz Umjetničke organizacije Film&Film iz Hrvatske i Nezavisne Umetničke organizacije Remont iz Srbije, pokrenuli su projekt Aftermath/Mijenjanje kulturnih krajolika. Ovim regionalnim projektom želi se ispitati uloga umjetničke fotografije u dokumentaciji i komentiranju društvenih, ekonomskih, kulturalnih i političkih promjena u bivšoj Jugoslaviji u periodu od 1991. do 2011. godine. Cilj istraživanja jest uočiti utjecaje promjena društvenog i kulturalnog okoliša na suvremenu umjetničku produkciju. Pojam aftermath (posljedica) iz naslova projekta, funkcionira kao metafora za stanje koje će nastati nakon naglog raspada kulturnog razvoja unutar zajedničke zemlje i kulturalnog miljea te kao nazivnik za iskustvo proizašlo iz svjedočenja događanja u posljednjih 20 godina.

Organizatori projekta žele iz različitih očišta sagledati temu mijenjanja kulturalnih krajolika te povezati tradicije, povijesti i doživljaje zajedničke različitim gradovima regije. Od rata do tranzicije političkih i ekonomskih struktura, projekt će ispitati kako suvremena umjetnost u mediju fotografije, shvaćena kao autonomno polje umjetničke ekspresije, reagira i reflektira tektonske promjene u kulturnom krajoliku. Rezultati će biti prikazani u formi putujuće izložbe popraćene  opširnim teorijskim programom kao što su razgovori s umjetnicima, predavanja stručnjaka te projekcije igranih i dokumentarnih filmova u svim partnerskim gradovima.

Nakon prve izložbe Aftermath/Mijenjanje kulturnih krajolika u Cankarjevom domu u Ljubljani u lipnju 2012, druge dvije velike izložbe bit će organizirane u Zagrebu (listopad 2012.) i Beogradu (travanj 2013). Skupne izložbe bit će popraćene raspravama i projekcijama kao i serijom javnih događanja u ostalim partnerskim gradovima (Cetinje, Sarajevo, Priština) između travnja 2012. i rujna 2013.  Kao zaključak, organizatori planiraju objaviti publikaciju koja će okupiti sve specifičnosti ovog putujućeg projekta.

Više informacija možete dobiti ovdje.

Izvor: BIFC

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 04.11.2011