Fragmenti angažirane povijesti | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Fragmenti angažirane povijesti

Tribina Ti si tako hladna predstavit će kontinuirano organiziranje žena u odabranim momentima predratnog, ratnog i poratnog perioda.

18.12.2015 , Zagreb - MAZ, Hatzova 16
  • A
  • +
  • -

Tribina Ti si tako hladna. O borbi za ženska i socijalna prava u Hrvatskoj 1917.- 1961. održat će se u petak, 18. prosinca, u prostorima Mreže antifašistkinja Zagreba, u 19 sati.

“Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju organizira poziva vas na Ti si tako hladna, na kojoj ćemo govoriti o kontinuiranom organiziranju žena u odabranim momentima predratnog, ratnog i poratnog perioda – borbi žena kroz sindikate, na selu i za samoupravljanje. Započinjemo s 1917. – godinom obnove sindikalnog rada u tadašnjoj Hrvatskoj-Slavoniji, a završavamo s 1961. – godinom gašenja Saveza ženskih društava.

Epohu prelamamo kroz drugačiji pogled na motive iz životopisa Tatjane Marinić (1897. - 1966.), borkinje, učiteljice i pionirke domaćih socijalnih službi, čiji su život i rad u prethodnim interpretacijama dobrim dijelom ispisani likovima njenih suradnika i ljubavnika.

Osim povratka potisnutog iskustva borbe za ženska radnička i socijalna prava, relevantnom držimo reinterpretaciju perioda između 1953. i 1961., doba famoznog pada u samoupravnom eksperimentu. Istraživački i izlagački kontinuitet čini plebejska linija; impuls odozdo kao nulta točka angažirane ženske povijesti. Zalog egalitarnosti koji povijest AFŽ-a – sa svim kontradikcijama ženskog organiziranja prije, za i nakon njega – pruža, čini nam se neizostavan pri promišljanju (ili izgradnji) bilo kakvog ozbiljnog uključivog emancipatornog projekta u današnje doba odrona naših izborenih i stečenih prava”, stoji u najavi.

Na tribini govore Marija Ćaćić, Ivana Pejić, Jelena Tešija i Stefan Treskanica.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.12.2015