Fragmenti s margine | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Fragmenti s margine

Leila Topić, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti, na poziv organizacijskog tima izložbe Parallel Vienna, predstavit će fotografije Žarka Vijatovića u Beču.

Piše: Vatroslav Miloš

Žarko Vijatović, Na rubu

Međunarodna izložba suvremene umjetnosti Parallel Vienna održava od 21. do 26. rujna u Beču, i ove godine nastavlja tradiciju korištenja napuštenih prostora u centru grada umjesto galerija i muzeja pa će se tako ove godine održati u zgradi Alte Posta, odnosno stare pošte u Dominikanerbastei 11. 

Leila Topić će u sklopu programa Parallel Vienna predstaviti fotografije Žarka Vijatovića, odabrane iz njegove serije Na rubu te već prikazane na istoimenoj izložbi u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti od 17. svibnja do 12. lipnja 2016. godine.

"Vijatovićeve fotografije su minimalističke i emocionalne; temelje se na ideji vraćanja kroz vrijeme i procese, naracije i prikaze, iskustva, memorije i aluzije, kao i kroz umjetničke avangarde. Ukazuju na krhki prostor između urbanog prostora i ljudske prisutnosti i odsutnosti, podražuju naša osjetila, te nas navode na istraživanje granice između izravnog i neposrednog znanja koje se ne temelji na razumu", ističe se u najavi bečkog predstavljanja, dok sam Vijatović ističe: "Uvijek sam bio zainteresiran za predgrađa, za banalno, nezanimljivo".  

Vijatović od 1987. godine intenzivno radi u mediju fotografije, kada se, u sklopu grupne izložbe Trigon u Grazu, posljednji puta predstavljao u Austriji. Bavi se i kustoskim poslom te je u pariškoj galeriji Galerie Frank Elbaz postavio izložbe Julija Knifera (Le méandre est une forme de ma liberté) i Toma Gotovca (Zagreb, I Love You), a u njujorškoj galeriji Alexander Gray Associates predstavio Gotovčevu izložbu Public and Intimate.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.09.2016

VEZANE VIJESTI

Smrt s neba

Piše: Vatroslav Miloš
Nizozemski analitičar i umjetnik Ruben Peter kroz različite audiovizualne projekte sustavno radi na istraživanju, dokumentiranju i prezentiranju razorne moći dronova.

Transnacionalni društveni prostori

Piše: Martina Domladovac
Polazeći od vlastitog imigrantskog iskustva te serijom razgovora s drugim ekonomskim migrantima u Njemačkoj umjetnica Tonka Maleković otkriva "prostore između".

Bliskost ometa percepciju

Piše: Matija Mrakovčić
U galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda Slaven Tolj će predstaviti performativnu svjetlosnu instalaciju koja funkcionira kao niz pojedinačnih dojmova.