Fragmenti slike svijeta | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Fragmenti slike svijeta

Promocija Kritičke analize novije filmske i medijske produkcije Saše Stanića i Borisa Ružića bit će održana 19. travnja u riječkom Art kinu.

19.04.2013 - 20.04.2013 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

U petak, 19. travnja, s početkom u 19 sati u Art kinu Croatia bit će održana promocija knjige Fragmenti slike svijeta: Kritička analiza novije filmske i medijske produkcije kroatista Saše Stanića i kulturologa Borisa Ružića, izašle u nakladi riječkoga Facultasa. Uz autore, promociji će prisustvovati i profesori Sanjin Sorel i Dejan Durić.

Sanjin Sorel i Dejan Durić s autorima će razgovarati o sljedećim temama: je li moguće govoriti o međuodnosu suvremene filmske i televizijske produkcije, što nam dokumentarnost može reći o fikciji, a što fikcija o zbiljskim događajima, je li internet vjerodostojniji od službenih medija, koja je uloga filma u hiperpotrošnji, te kako se suvremeni hrvatski film, medijska produkcija i recentna književnost snalaze u takvom svijetu.

"Riječ je o pionirskom pristupu, koji, u našim okvirima, rezultira ne samo preglednim radom koji nudi uvid u relevantnu literaturu medijske teorije, recentne filmologije i filozofije, već i originalnim znanstvenim tezama koje svojim tonom i odlučnošću premašuju domaće okvire", napisala je u recenziji knjige Katarina Peović Vuković.

Saša Stanić (1984) doktorand je Poslijediplomskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture pri Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Radi na Filozofskome fakultetu u Rijeci u zvanju asistenta na književnoteorijskim kolegijima Odsjeka za kroatistiku. Sudjelovao je na više međunarodnih znanstvenih skupova. Objavljuje stručne i znanstvene radove iz područja popularne kulture i hrvatske suvremene književnosti. Od srednje škole bavi se neprofesijskim filmom.

Boris Ružić (1985) doktorand je Poslijediplomskog doktorskog studija Interdisciplinarne humanističke znanosti pri Sveučilištu u Zadru. Zaposlen je kao asistent na Odsjeku za kulturalne studije u Rijeci na filmskim i medijskim kolegijima. Suradnik je na Trećem programu Hrvatskog radija, gdje uređuje i objavljuje tekstove u emisijama kulturalno-medijske orijentacije. Sudjeluje na međunarodnim i domaćim konferencijama te objavljuje znanstvene i stručne radove na hrvatskom i engleskom jeziku.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.04.2013