Fran Ilich u Zagrebu | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Fran Ilich u Zagrebu

Meksički medijski umjetnik, pisac i aktivist održat će predavanje i prezentaciju svog projekta.

21.11.2011 , Zagreb - MM centar
  • A
  • +
  • -

Predavanje pod nazivom Nano-makro ekonomija Diega de la Vege – kooperativizam, eksperimentalno financiranje i narativni mediji na internetu, prezentacija projekta Spacebank i razgovor s umjetnikom održat će se s početkom u 19 sati.

Spacebank je virtualna zajednica u formi investicijske banke u kojoj se može otvoriti račun iz bilo kojeg dijela svijeta. Osim novcem, moguće je doprinijeti i kreativnim radom na kooperativnom serveru Possibleworlds.org. Pomoću računa u Spacebank banci moguće je trgovati dionicama na bruklinskoj burzi dionica i pomoći kolektivnom cilju rasta vrijednosti Spacebank valute Digital Material Sunflowers čime se potpomaže rast i razvoj te nano-makro-ekonomije i ispunjavaju kolektivni ciljevi mreže. Do svoga novca je moguće doći u bilo kojem trenutku i biti isplaćen znajući da je tvoj novac korišten da se sruši neoliberalno bankarstvo koristeći njegove alate.

Na trenutačnoj rezidenciji pri umjetničkoj neprofitnoj udruzi Eyebeam Art and Technology Centre, New York, Ilich se bavi istraživanjem kreativnih praksi u virtualnoj zajednici ulagačkog bankarstva.

Globalizirana kapitalistička tržišta koriste financiranje kao način prebacivanja viška i vrijednosti iz lokalizirane svjetske proizvodnje – oslanjajući se pritom na djelovanje mreža moći. Ali, financiranje može biti upravljeno i obratno na način da postane temelj za nove oblike suradnje i socijalizacije, privlačeći i gradeći mreže kroz virtualne zajednice. Korišteno kreativno, financiranje može potpomoći napredak i djelotvornost izvještaja manjine, marginalnih narativa, alternativnih primarnih tržišta, društvenoga prometa, haktivizma i drugih aktivističkih praksi te pripomoći jačanju nade o održivosti unutar kreativnoga digitalnoga rada i internetskih proizvodnih proizvodnje.

Organizatori predavanja su 8. Velesajam kulture i Media Lab Kulture promjene SC-a.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 15.11.2011