Frljićeve demitologizacije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Frljićeve demitologizacije

Leksikon mitologije bivše Jugoslavije Olivera Frljića otvorit će 18. festival izvedbenih umjetnosti Ex Ponto u Ljubljani.

  • A
  • +
  • -
Riječ je o ambicioznoj koprodukciji šest zemalja bivše Jugoslavije, a Frljić svoju predstavu priprema prema istoimenom leksikonu koji obuhvaća pojmove iz jugoslavenske popularne kulture, dok povijesne mitove Jugoslavije propituje kroz život pop zvijezda, pa je tako Dino Dvornik sin Bate Živojinovića, a Milena Dravić i Sonja Savić su ljubavnice, baš kao i Emir Kusturica i Lepa Brena

Govoreći o predstavi, Frljić je izjavio da su mitovi o tim ličnostima jednako nerealni kao i tračevi o njima te je odlučio predstavu utemeljiti na alternativnim biografijima osoba spomenutih u Leksikonu te na taj način stvoriti paralelnu povijest. Time se želi umjetnički obračunati s mitovima o bivšoj državi i načinom na koji živi u sjećanjima.

Dramaturgiju potpisuje Jasna Žmak, koreografiju Rosana Hribar, a glazbu Foltin. Koprodukciju potpisuju EX PONTO Festival (SI), Istarsko narodno kazalište Pula (HR), Narodno pozorište Priština (KS), Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica (MNE), Mal dramski teatar, Bitola (MK) i Asociacija Kulturanova, Novi Sad (SRB). Više o predstavi možete čitati ovdje.  

Do 25. rujna na različitim gradskim lokacijama moći će se pogledati još 15 predstava, a s predstavama Saloma i Generacija 91.-95. bit će zastupljena još dvojica hrvatskih redatelja, Branko Brezovec i Borut Šeparović.
Izvor: Culturenet / Foto: Bata Živojinović u Grlićevom filmu U raljama života

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.08.2011