Fusnota iz svijeta njemačkog filma(ša) | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Fusnota iz svijeta njemačkog filma(ša)

Program Queer MoMenti nastavlja se prikazivanjem dvaju naslova iz njemačke produkcije – filmovima Coming out i Moje ime nije Ali.

19.12.2018 - 20.12.2018 , Zagreb - Kino Europa

 Ali im Paradies (2011.), r. Viola Shafik

Filmski program Queer MoMenti, u suorganizaciji udruga Domino i Goethe-Institut Kroatien, nastavlja se 19. i 20. prosinca u zagrebačkom kinu Europa, prikazivanjem dvaju filmskih naslova iz njemačke produkcije. Riječ je o filmovima Coming out Heinera Carowa i Moje ime nije Ali u režiji Viole Shafik, egipatsko-njemačke filmske teoretičarke, kustosice i filmske redateljice.

U filmu Coming Out, Carow prati srednjoškolskog profesora, Philippa Klarmanna, kroz proces prihvaćanja vlastite seksualne orijentacije. Riječ je o jednom od posljednjih filmova istočnonjemačkog državnog filmskog studija DEFA (Deutsche Film-Aktiengesellschaft), kao i jedini istočnonjemački film koji se bavi sudbinama osoba homoseksualne orijentacije. Svojevrsni kuriozitet zasigurno predstavlja činjenica kako je premijera filma održana u berlinskom Kinu International 9. studenog 1989., isti dan kad je srušen Berlinski zid. Film je dobitnik Srebrnog medvjeda i nagrade Teddy na 40. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. 

El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa, zvijezda filma Svi drugi zovu se Ali, jedna je od najtragičnijih figura iz najužeg kruga kreativne klike Rainera Wernera Fassbindera. I više nego zagonetne prirode, dokumentarni film Moje ime nije Ali, dramaturški koncipiran na razgovorima s glumčevim suradnicima te njegovim sjevernoafričkim rođacima, svojevrsna je fusnota iz svijeta velikog njemačkog filmaša, fusnota koja će, najavljuju organizatori, zaintrigirati brojne zaljubljenike u Fassbinderov fascinantan filmski opus i privatni život.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 17.12.2018