Galženica u tranziciji | kulturpunkt

Galženica u tranziciji

Odlazak dugogodišnjeg voditelja Klaudija Štefančića iz velikogoričke Galženice najavljuje period neizvjesnosti za galeriju već pogođenu dramatičnim proračunskim rezovima.

Pripremio: Lujo Parežanin

FOTO: Galerija Galženica / Facebook

  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 30. travnja velikogorička Galerija Galženica objavila je da njezin dugogodišnji voditelj Klaudio Štefančić napušta tu poziciju i odlazi na drugo radno mjesto. Druga je to dramatična promjena za ovaj galerijski prostor nakon što je ranije ove godine objavljeno da su mu gradske vlasti odlučile srezati ovogodišnji proračun za gotovo 40 %, što je znatno ograničilo mogućnosti realizacije programa.

Štefančić je bio voditelj Galženice od 2001. godine. U tom razdoblju galerija je postala jednim od ključnih staništa nezavisnih umjetničkih praksi i primjerom razvoja javne kulturne infrastrukture izvan Zagreba. Kao što smo već pisali na Kulturpunktu, Galženica je je svoju smještenost u zagrebačkoj orbiti – a time i relativnu dostupnost metropolskoj publici, umjetnicima i kustosima – iskoristila na vrlo plodan način, zadržavši pod Štefančićem snažnu suvremenoumjetničku programsku orijentaciju.

U objavi koju je prenijela službena Facebook stranica Galženice Štefančić je izjavio: ”Zahvaljujem svim suradnicima, a posebno umjetnicima, posjetiteljima i radnicima Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, na dugih i dinamičnih 19 godina suradnje. Trudio sam se ovaj iznimni galerijski prostor voditi u skladu s višestruko izmijenjenim uvjetima kulturnog i društvenog života, od kada sam 2001. imenovan njegovim voditeljem. Ne sumnjam da će galerija formirana 1980. u institucionalnom okviru Doma kulture i dalje imati važnu ulogu u kontekstu gradske i regionalne kulture. Pučkom otvorenom učilištu i budućem voditelju/voditeljici želim puno uspjeha u radu.”

Tko god došao na Štefančićevo mjesto, morat će prije svega pronaći načina da poboljša proračunski status galerije nakon što su velikogoričke vlasti pokazale poražavajuću neosjetljivost za njezinu važnost. No uzevši u obzir da Galženica nije zaseban subjekt, nego tek izložbeni prostor u sklopu Pučkog otvorenog učilišta, upitno je koliko će novi voditelj ili voditeljica imati prostora za djelovanje. Ako se financijska situacija u Galženici ne uspije popraviti, bit će to veliki gubitak, ne samo za Veliku Goricu, nego i za suvremenoumjetničku infrastrukturu na nacionalnoj razini.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 01.05.2020

VEZANE VIJESTI

Deložacija kulture

Piše: Lujo Parežanin
Odluka Grada Velike Gorice da smanji sredstva namijenjena izložbenoj djelatnosti Galerije Galženica neshvatljiv je udarac na vrijednu infrastrukturu otvorenu za suvremene umjetničke prakse.

Prerastanje okvira

Piše: Matija Mrakovčić
Galerija Galženica, jedina velikogorička neprofitna galerija, slavi 35 godina rada.

Dnevnici postanka nove zajednice umjetnika

Piše: Bojan Krištofić

Zaključno s prošlotjednim petkom, 12. travnja, u galeriji Galženica u Velikoj Gorici održana je reprezentativna izložba [artist's book].