Game over | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Game over

U sklopu Književnog petka, s novinarima Reboota, jedinog specijaliziranog časopisa za video-igre u Hrvatskoj razgovara se o mediju video-igara danas.

08.12.2017 , Zagreb - Galerija Kupola
  • A
  • +
  • -

Povijesno, prvi filmaši bili su izumitelji, "hardveraši", koje je više zanimala tehnika snimanja "živih slika", nego što su razmišljali o filmu kao novom vidu umjetnosti. Njihove projekcije su i dočekivane kao tehničke novotarije koje nisu, a neće nikada ni biti, blizu mogućnostima teatarskog izričaja. No, "novotarija" je brzo počela progovarati sebi svojstvenim jezikom, jezikom montaže, koji ni u jednom drugom mediju nije bio moguć, nadograđujući film specifičnim narativnim i stilskim formama.

Kao što znamo, film je svojom popularnošću pretekao ostale umjetnosti, postao je glavna zvijezda, a sada smo svjedoci (skoro) identične priče s medijem video-igara: od prvih zanesenjaka-izumitelja kojima je bio uspjeh natjerati dva štapića da odbijaju kockastu loptu do industrije koja ostvaruje veći promet od filmske industrije te svojim budžetima konkurira filmovima hollywoodske A produkcije.

O tome gdje je medij video-igara danas i smijemo li ga uopće zvati "igricama", razgovara se s Berislavom Jozićem i Lukom Žučkom, novinarima jedinog specijaliziranog časopisa za video-igre u Hrvatskoj - Reboota

Urednik i voditelj je Tomislav Fiket, filmski i TV redatelj i ljubitelj video igara .

Tribina se održava 8. prosinca u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 07.12.2017