Gastarbajteri u historijskoj perspektivi | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Gastarbajteri u historijskoj perspektivi

WHW najavljuje predavanje Tatomira Toromana i predstavljanje novog broja novina Galerije Nova Gastarbajteri i migranti.

23.02.2017 , Zagreb - Društvo arhitekata Zagreba
  • A
  • +
  • -

Predavanje Tatomira Toromana Historizacija, muzealizacija i vizualizacija gastarbajterskih migracija na primjeru izložbe Jugo, moja Jugo i promocija novina Galerije Nova Gastarbajteri i migranti održat će se u četvrtak, 23. veljače s početkom u 19 sati u Društvu arhitekata Zagreba.

Tatomir Toroman, etnolog i antropolog, kustos u Muzeju istorije Jugoslavije predstavit će izložbu Jugo, moja Jugo - gastarbajterske priče otvorenu u toj instituciji krajem prošle godine. Izložba se bavi jugoslavenskim radnicima na privremenom radu u Njemačkoj i Austriji, tj. predstavlja rezultate istraživanja ove teme do kojih su došli autori Aleksandra Momčilović Jovanović, Ljubomir Bratić i Tatomir Toroman, sa suradnicima. Posebna pažnja na predavanju bit će posvećena razvoju koncepcije i metodologije rada što je podrazumijevalo težnju prema refleksivnosti, ukrštanju mikro i makronarativa, multivokalnosti, participaciji različitih aktera, kombinaciju etnografskog i arhivskog istraživanja, usmene povijesti i korištenje raznovrsnih izvora. Također bit će riječi o problemima i rješenjima kako da se opsežan materijal prikupljen tijekom istraživanja selektira, organizira i pretoči u izložbu.

Tatomir Toroman je pokrenuo, uređuje i vodi program Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslavenske studije. Sudjelovao je u realizaciji drugih izložbi kao i u istraživačkim projektima koji su se između ostalog bavili masovnim medijima i masovnom kulturom. Iz isprepletenih perspektiva sociokulturalne antropologije, kritičke kulturologije i političke ekonomije pomalo proučava običan narod i svakodnevni život, posebno u procesima socijalističke modernizacije i postsocijalističke tranzicije.

Ovom prilikom bit će besplatno dostupan novi broj novina Galerija Nova koji je nastao u sklopu suradničkog projekta Oni su bili kakvo-takvo rješenje koji Što, kako i za koga/WHW provodi u suradnji s Tensta Konsthall iz Stockholma, Centrom za mirovne studije iz Zagreba i European Institute for Progressive Cultural Policies/EIPCP iz Beča. Autori priloga u ovom broju novina su: Stipe Ćurković, Jana Dolečki, Ante Jerić,  Mario Kikaš, Davor Konjikušić, Mislav Marjanović, Sandro Mezzadra, Ivana Pejić, Mladen Tudor i Tea Vidović.  Dizajnirao ih je Dejan Kršić. Novine će predstaviti gošća urednica Antonija Letinić iz Kurziva.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.02.2017