Gazda stiže i u Rijeku | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Gazda stiže i u Rijeku

Dokumentarni film Darija Juričana Gazda možda "ni-je film o Ivici Todoriću", ali će ga, unatoč svim preprekama, vidjeti cijela Hrvatska.

10.10.2016 - 23.10.2016 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 10. listopada s početkom u 20 sati premijerno će se prikazati dokumentarni film Gazda: tranzicija / privatizacija / korporacije Darija Juričana. Uz redatelja, u Art-kino stiže i izvršni producent Bojan Radovanović te autor knjige Gazda Saša Paparella.

Polazište dokumentarnog filma Gazda je da "ovo ni-je film o Ivici Todoriću", već kreće od priče o životu redateljevog oca Ljudevita Juričana koji je 40 godina radio u Konzumu. Bio je vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Ivicom Todorićem, rođeni su u razmaku od svega 11 dana. Srednju školu obojica su završili na Kennedyjevom trg u Zagrebu, a prvo dijete su dobili 1976. - Ivica Todorić kćer Ivu, a Ljudevit Juričan sina Darija. Dario je želio napraviti intervju s poslodavcem svoga oca, s Ivicom Todorićem, ali on to nije htio. Dariju, redatelju filma, nije preostalo ništa drugo nego da sam sazna odgovore. U filmu se traže odgovori na pitanje kako se postaje gazda u Hrvatskoj.

Režiju potpisuje Dario Juričan, scenarij Zvonimir Tivon i montažu Sandra Mitić. Film je producirao Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija koji je ujedno i distributer filma. 

Knjiga Saše Paparella je komplementarna filmu te kroz 32 poglavlja predstavlja mali vodič za samopomoć o tome kako se postaje 'Gazda' u Hrvatskoj. Knjiga će se moći kupiti nakon premijere filma.

Gazda je na repertoaru Art-kina i nakon premijere i to svaki dan od 11. do 15. listopada, 17. listopada te od 19. do 23. listopada 2016. godine.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.10.2016