Gdje je nestao dobar život? | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Gdje je nestao dobar život?

Kustosi Branislav Dimitrijević i Mika Hannula odabrali su krizu kao temu 53. Oktobarskog salona

  • A
  • +
  • -

U Beogradu je 22. rujna otvoren 53. Oktobarski salon, reprezentativna manifestacija suvremene vizualne umjetnosti iz Srbiji, ali iz svijeta. Na ovogodišnjem salonu sudjeluje četrdesetak umjetnika čiji radovi, prema koncepciji kustosa Branislava Dimitrijevića i Mike Hannula, daju vizualni i konceptualni komentar “dobrog života” te krize koja ga je u svakom pogledu zahvatila. 

Izložba 53. salona naslova Good life / Гуд лајф? otvorena u bivšoj zgradi Geozavoda, jednoj od najljepših, ali i najzapuštenijih urbanih građevina u Beogradu te simbolu dobrog života i njegovog nestanka. Publika je na otvorenju zamoljena da pažljivo obilazi izložbu u zgradi koja će po zatvaranju salona najvjerojatnije biti trajno zapečaćena. Zanimljivo je da će zbog lošeg stanja izložbenog prostora, tijekom cijele manifestacije u Geozavodu dežurati vatrogasna ekipa. Iako je izložba osmišljena kao site specific projekt, sama zgrada nije u fokusu već je, kako ističu kustosi, “poslužila kao intrigantan kontekst za umetničke intervencije i stvaranje specifičnog prostornog i konceptualnog iskustva suprotstavljenog poražavajućim i ponižavajućim efektima savremene društvene, političke i ekonomske krize”.

 

Mladen Stilinović 

Ovogodišnji Oktobarski salon okupio je umjetnike iz Finske, Njemačke, Švedske, Slovačke, Turske, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Nizozemske, Velike Britanije i Srbije, a osim vizualnih umjetnika, u programu će sudjelovati i književnici, povjesničari i antropolozi, koji će se na izložbi i u popratnom programu predstaviti različitim formama vizualnih i tekstualnih praksi, skulpturama, instalacijama, filmovima, pričama, esejima, slikama, fotografijama, stripovima, intervencijama, dokumentima, istraživanjima i javnim diskusijama. U programu sudjeluju: Vladimir ArsenijevićMladen BizumićVladan Caričić & Slobodan D. PešićBiljana ĐurđevićMirjana ĐurđevićExpodium - Bart Witte & Nikos Doulos, Annika von HausswolffVlatka HorvatAna HušmanVillu JaanisooAleksandar Jestrović JamesdinAnssi KasitonniKarsten KonradJukka KorkeilaWolfgang Krause i Silvia LorenzAna KrstićSvebor MidžićChina MievilleVladimir MiladinovićNebojša MilikićAhmet OgutSaša Rakezić ZografBranislava StefanovićMladen StilinovićDubravka StojanovićSamuil StoyanovAnnika StromPilvi TakalaBerit TalpseppRaša TodosijevićMiloš TomićSreten UgričićXYZ - Matei Gavula i Milan Tittel, te Marko Živković.

Više o izložbi i popratnom programu možete saznati na istaknutom linku

Izvor: OS 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 25.09.2012

VEZANE VIJESTI

Vreme je da se upoznamo

Na 52. Oktobarskom salonu u Beogradu bit će predstavljeni radovi suvremenih umjetnika po izboru kustosica Galit Eilat iz Izraela i Alenke Gregorič iz Slovenije.

Hušman na putu

Tri filma Ane Hušman bit će prikazana na Bijenalu u Gwangjuu u Koreji i na beogradskom Oktobarskom salonu.