Gdje prestaje čovjek, a počinje stroj? | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Gdje prestaje čovjek, a počinje stroj?

Izložbom Direktna veza Tomislav Brajnović predstavlja instalacije, video radove i tekstove preuzete s interneta u kojima propituje posljedice zloporabe napredne tehnolohije.

24.05.2018 - 10.06.2018 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 24. svibnja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba Tomislava Brajnovića pod nazivom Drirect Link / Direktna veza

Tomislav Brajnović u svojim se radovima bavi pitanjima etičnosti, društvene pravednosti te korištenjem različitih medija kritički reflektira vrijeme u kojem živimo. Na prvoj većoj samostalnoj izložbi u Zagrebu Direct Link / Direktna veza, predstavlja instalacije, dokumentaciju, video radove, Facebook komentare i tekstove preuzete s interneta u kojima otkriva društvenu nejednakost koja se odražava u neravnopravnoj podjeli bogatstva, moći i utjecaja, manipulaciji i zloporabi napredne tehnologije koja postaje sredstvo kontrole slobodne volje i moguće posljedice takvog djelovanja.

Kako stoji u najavnom tekstu kustosice Nataše Ivančević, Brajnović za naziv izložbe preuzima pojam "direktna veza" (Direct Link) slovenskog filozofa Slavoja Žižeka koji implicira direktnu povezanost ljudskog mozga i digitalnog prostora. Za razliku od Žižeka koji u toj vezi vidi prijetnju gubitka ljudske autonomije, znanstvenik Elon Musk smatra da čovjek već posjeduje odlike kiborga, time što je povezan s digitalnim uređajima, "oblacima" i prostorom. U najgorem scenariju to može dovesti do ukidanja slobodne volje i prostora slobode te uvođenje cenzure umjetnosti na razini misli i ideje. Stoga Brajnović na izložbi objavljuje manifest o smrti publike kao posljedicu ukidanja umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do 10. lipnja 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 25.05.2018