Gdje prostor objektivizira tijelo | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Gdje prostor objektivizira tijelo

Nakon Zagreba, Rijeke i Sarajeva, izložba fotografija Ines Kotarac T kao tijelo bit će otvorena i u Novom Sadu.

  • A
  • +
  • -

Ines Kotarac predstavlja radove kojima stvara monumentalne zapise ljudskog tijela, suptilno govoreći i o tabuima i emocijama s kojima se suočava i koje na nekom podsvjesnom nivou razrješava. Kako Josip Horvat navodi u tekstu kataloga izložbe, Ines Kotarac uspijeva virtuoznom ritmičnošću sjena i geometrijskim formama unutar kompozicije stvoriti odmjerenu sliku ogoljenoga tijela – sa svim jakostima i slabostima trenutka. Njezine fotografije su snažni trenutci, biljezi skrivenih izraza lica i emocija njezinih modela.

"Kompozicije tvore cjelinu koja se ne može jednostavno raščlaniti. Prostor i tijelo srastaju u neraskidiv odnos u kojem jedno bez drugoga više ne bi funkcionirali, gdje prostor objektivizira tijelo i stapa ga u sebe, dok s druge strane prisutnost tijela stvara enigmatsku atmosferu koja oživljava pokućstvo, prazne zgrade, balkone, stijene – moglo bi se reći da se ljepota tijela koju Kotarac bilježi objektivom pretače na okolinu i daje joj život i neku zagonetnu, sanjivu, neispričanu priču. Pri svakom ponovnom pregledavanju pojedine fotografije promatrač otkriva neki novi detalj, skriveni osmijeh, odsutni pogled, razigranu sjenu, zakrivljenu liniju tijela koji mu iznova potiču maštu i daju na volju beskonačna tumačenja", napisao je Horvat o radu Ines Kotarac.

Izložba će biti otvorena od 15. do 18. ožujka u prostoru Materra mesto u Novom Sadu, a prethodno je održana u Zagrebu (Siva galerija u AKC Medika), Rijeci (Galerija Garbas) i Sarajevu (Art House Kriterion). Organizirana je uz podršku Foto studija Centar u Zagrebu. Više o radu Ines Kotarac pronađite ovdje.

Ines Kotarac rođena je 1983. Diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku, a izložba T kao tijelo njeno je prvo samostalno izlaganje. Završila je četiri fotografska seminara Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.

M.M. / seecult.org

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.03.2014