Gdje se mogu gibati cirkuske umjetnice i umjetnici? | kulturpunkt

Gdje se mogu gibati cirkuske umjetnice i umjetnici?

Objavljen je pregled koji u sažetom obliku donosi informacije o prilikama za mobilnost cirkuskih umjetnika_ca na Balkanu.

Pripremila: Hana Sirovica

FOTO: Matija Smuk / ROOM 100

  • A
  • +
  • -

Suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 izdao je sažeti pregled vodiča Cultural Mobility Funding koji je objavila mreža On the Move u rujnu 2022. godine. Riječ je o opsežnom vodiču, sastavljenom s namjerom da služi kao vodič umjetnicma_ama i kulturnim radnicima_ama koji žele financirati svoja putovanja u države Balkana.

Imajući na umu da originalni vodič broji preko 200 stranica i obuhvaća sva umjetnička područja, programska voditeljica kolektiva ROOM 100 Antonia Kuzmanić sastavila je sažeti pregled koji može poslužiti cirkuskim umjetnicima_ama. U procesu rada na pregledu, Kuzmanić je, kako stoji u priopćenju, identificirala one natječaje, institucije, fondacije, organizacije ili prostore koje pružaju mogućnost mobilnosti za cirkuske umjetnike, radnike i organizacije, nadajući se da će na ovaj način ojačati međunarodne suradnje i putovanje kolega iz cirkuske zajednice. Pregled u sažetom i lako pretraživom obliku prenosi mogućnosti mobilnosti cirkuskih umjetnika, radnika_ca i organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

"Razgovori s kolegama potvrdili su da kao scena nemamo dovoljno ljudskih i vremenskih kapaciteta i da nažalost ne koristimo u potpunosti prilike za mobilnosti čak i kada relevantna mreža kao što je On the Move izda vodič koji sjajno mapira prilike i mogućnosti. Stoga sam odlučila dio dodatnog istraživanja napraviti za sve nas. Prolazeći kroz Vodič identificirala sam prilike za mobilnost suvremenih cirkuskih umjetnika, radnika i organizacija koje rade u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Ključ odabira država za koje radim pregled bio je prema jeziku, i obradila sam one zemlje za koje pretpostavljam da većina kolega neće imati problem s čitanjem pregleda na hrvatskom jeziku", objašnjava Kuzmanić u tekstu pregleda.

Pregled je dostupan je za besplatno preuzimanje putem poveznice

 

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 20.12.2022

VEZANE VIJESTI

Održive perspektive kulturne mobilnosti

Piše: Lucija Klarić

Inicijative kao i-Portunus stvaraju prilike za umjetničku razmjenu koja je nužni katalizator kulturnog rasta, ali otvaraju i pitanje u kojem će se smjeru ona dalje razvijati.

Razbiti barijere između publike i izvođača

Razgovarala: Ivana Pejić

O prvom izdanju Festivala neobičnih obitelji, naglascima programa i uvjetima u kojima nastaje razgovarali smo s njegovom umjetničkom ravnateljicom, Antoniom Kuzmanić.

Proturječne stvarnosti i različite mogućnosti

Pripremila: Ivana Pejić
Projekt udruge Cirkorama tematizira status suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i dovodi u pitanje jednakost njegova tretmana u različitim zemljama Europe.