Gdje završava elektronički otpad? | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Gdje završava elektronički otpad?

Austrijski umjetnik Andreas Zingerle u razgovoru naslovljenom U pozadini pametnog svijeta govori o izrabljivačkoj strani ilegalnog zbrinjavanja elektroničkog otpada.

13.02.2018 , Rijeka - Filodrammatica

Agbogbloshie je jedan od okruga Accre, gusto naseljenog glavnog grada Gane, u kojem se nalazi najveće svjetsko odlagalište elektroničkog otpada. Dvadeset i dva pronađena hard diska koja su s tog odlagališta donesena u Austriju, početna su točka istraživačkog projekta Behind the Smart World. Umjetnici uključeni u taj projekt bavili su se svojevrsnim arheološkim istraživanjem pronađenog materijala i izrabljivačkim stranama prljavog posla oko elektroničkog otpada, donoseći umjetnički pogled na vrijednost digitalnih podataka i naše neprestano stvaranje i gomilanje informacija.

O toj temi govori Andreas Zingerle iz umjetničkog kolektiva KairUs u razgovoru naslovljenom U pozadini pametnog svijeta kojeg u velikoj dvorani Filodrammatice u utorak, 13. veljače s početkom u 20 sati organizira Drugo more. Austrijski umjetnik najavljuje i trilogiju Forensic Fantasies, seriju umjetničkih radova koja se temelji na temi stjecanja privatnih informacija, koju će kolektiv KairUs tijekom travnja predstaviti riječkoj publici. 

KairUs je umjetnički kolektiv kojeg čine Linda Kronman (Finska) i Andreas Zingerle (Austrija). Fokus njihova rada je komunikacija između čovjeka i računala, i kompjuterski posredovana komunikacija među ljudima., a trenutno se bave istraživanjem ranjivosti Interneta stvari i pametnih gradova. 

Prezentacija se održava na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 09.02.2018