Gdje završava Zapad? | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Gdje završava Zapad?

Putem internetskog prijenosa možete pratiti konferenciju Documents, Constellations, Prospects organiziranu u Berlinu u sklopu projekta Former West

  • A
  • +
  • -

Former West je višegodišnji međunarodni projekt koji uključuje istraživanja, edukaciju, konferencije te izdavački i izložbeni program. U svom trajanju od 2008. do 2014. godine u prostoru suvremene umjetnosti i teorije, nastoji promisliti političke, kulturne, umjetničke i ekonomske promjene u svijetu (a samim time i na takozvanom Zapadu) od 1989. godine te se, u dijalogu s postkomunističkom i postkolonijalnom misli, bavi razmatranjem povijesti posljednje dvije dekade. Former West spekulira o "postblokovskoj" budućnosti koja se, iako prepoznaje razlike, razvija kroz politički imperativ jednakosti i ideje "jednog svijeta". 

Projekt uzima 1989. godinu kao važan biljeg u nedavnoj povijesti te trenutak koji je označio smjer kretanja od hladnoratovske trostruke podjele prema "novom svjetskom poretku". "Takozvani Zapad, oslijepljen globalnom pobjedom neoliberalnog kapitalizma, nije uspio prepoznati utjecaj velikih pomaka započetih krajem 1980-ih, te se nastavio čvrsto držati vlastite hegemonije. Termin bivši Zapad (former West), koji se nikada nije uspio artikulirati kao suprotnost bivšem Istoku, ovdje se ne referira na status quo, već je zamišljen kao 'barijera' blokovskim mentalitetima: kritičan, emancipatorski i s težnjom promišljanja globalnih povijesti i nagađanja o globalnim budućnostima kroz umjetničke i kulturne prakse", stoji u pojašnjenju projekta. 

Jedna u nizu konferencija organiziranih u sklopu Former West je i Documents, Constellations, Prospects, koja se od 18. do 24. ožujka održava u Haus der Kulturen der Welt u Berlinu. Kroz izložbe i umjetničke projekte, razgovore, diskusije, predstavljanja, performanse i izvedbe, publika te velik broj govornika i sudionika, nastavit će razmišljanja o kretanjima svijeta od 1989. te usmjeriti pogled i prema budućnosti. 

U programu konferencije, između ostalih zanimljivih panelista, sudjelovat će i nekolicina aktivista, teoretičara i umjetnika iz Zagreba i Ljubljane. Radni jezik konferencije je engleski, a većina rasprava i predavanja dostupna je putem live streama na istaknutom linku. Također, u bazi na stranicama projekta naći ćete velik broj intervjua, tekstova i prijedloga za raspravu o temama iz fokusa konferencije.  

KP 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 18.03.2013