Gender Crossroads | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Gender Crossroads

Gender Crossroads je izvedbeni, filmski i izložbeni program u sklopu kojeg se publici predstavlja splitska queer kultura. 

25.05.2013 - 02.06.2013 , Split - Dom mladih
  • A
  • +
  • -

Ovaj putujući program koji organizira splitska Organizacija za suvremeni ples Centar za pokret, želi naglasiti važnost decentralizacije i međuregionalne suradnje, kako queer kulture tako i kulture općenito. Program se provodi uz podršku mreže Clubture, u suradnji s brojnim organizacijama u kulturi iz Splita, Rijeke, Zagreba i Dubrovnika.  

Splitski segment programa trajat će od 25. svibnja do 2. lipnja kada će publika na sceni amfiteatra Doma mladih moći pogledati sedam projekata i predstava koji u svoj fokus stavljaju tijelo kao izražajno sredstvo, a najavljen je i bogat filmski program koji će se smjenjivati s izvedbenim. 

Plesna kultura razvijala se istodobno s ostalim marginalnim i hibridnim umjetnostima pa je stoga posljedično postala izvor i inspiracije queer kulture. Gender Crossroads u Splitu okuplja plesne i rubno dramske projekte koji pokret razumiju kao "produženu ruku istinske volje za drugačijim, posebnim i jedinstvenim u svojoj cjelovitosti". Kako ističu organizatori, izvedbeni queer program nudi ponešto za svakog: "Iz plesnog programa izdvajamo plesački par Ana Vieira Madureira i Angelo Madureira i njihovu novu 'šljokičastu' kreaciju s brazilskim plesačima, zagrebačke plesače u solo izvedbama Bruna Isakovića i Pavla Heidlera, a pridružit će im se i Velimir Foretić Delonov, mladi umjetnik i svježe lice  splitske, ali i komiške, queer scene. Fraktal Falus Teatar predstavit će work in progress predstavu Victimize, koja će biti nadopunjena simboličnom scenografijom - žrtvenim oltarom u obliku križa. Zadnji dan predstavit ćemo kanadskog umjetnika Daniela Barrowa čija maštovita igra sa staromodnim tehnologijama otkriva žive slike i animacije svojih likovnih radova".  

Raspored filmskih i izvedbenih događanja u sklopu programa u Splitu provjerite ovdje.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.05.2013