Genderformance | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Genderformance

Rod, seksualnost i performans neki su od motiva kojima se bavi program Queer Sezone u tjednu obilježavanja međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

14.05.2014 - 17.05.2014 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Performing Gender je dvogodišnji projekt umjetničkog istraživanja o identitetima u kojemu sudjeluje Domino (Queer Zagreb) iz Hrvatske s još tri organizacije iz Italije (Gender Bender Festival), Nizozemske (Dutch Dance Festival), te Španjolske (Paso a 2 Platforma Coreográfica Asociación Cultural). Unutar projekta, pozvano je šesnaest umjetnika iz partnerskih država koji će tijekom rezidencija u europskim muzejima suvremene i moderne umjetnosti provoditi istraživanje o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusu partnerskih muzeja. 

U zagrebačkom dijelu projekta sudjeluju Jan Martens (u suradnji s Brunom Isakovićem), Cecilia Moisio, Siniša Labrović i Poliana Lima, koji će 17. svibnja izvesti izvedbe nastale kao rezultat godine dana sudjelovanja u Performing Genderu.

Program uključuje blok izvedbi i radionica koreografkinja iz Južne Koreje, Filipina i SAD-a, zatim radionice i izvedbe u sklopu Performing Gendera, dvogodišnjeg EU projekta umjetničkog istraživanja o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusima muzeja u kojemu sudjeluje Domino s još tri organizacije iz Italije, Nizozemske te Španjolske. Tijekom rodno osviještenog tjedna u okviru Genderformancea niz koreografa predstavljaju rezultat svog jednogodišnjeg istraživanja. Dio programa je i predstavljanje rada jedne od najvećih ikona hrvatskog performansa Vlaste Delimar, koja u vrijeme trajanja programa prikazuje svoju retrospektivu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a za Genderformance priprema izvedbe, predstavljanje opsežnog kataloga svog rada i dvodnevnu konferenciju o performansu.

Raspored događanja od 14. do 17. svibnja potražite ovdje.

Queer Zagreb Sezona provodi se pod platformom This is a Domino project.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.05.2014