Generator audiovizualne i performativne umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Generator audiovizualne i performativne umjetnosti

Osmo izdanje privremenog, kreativnog, interaktivno-istraživačkog laboratorija CAMP Festivala, nakon Njemačke i Portugala, ove se godine prvi put održava u Zagrebu.

  • A
  • +
  • -
Čak četrnaest hrvatskih i njemačkih umjetnika koji se bave glazbom i zvukom, videom, svjetlom i novim medijima okupirat će tijekom šestodnevnog festivala prostore Pogona Jedinstvo i Kluba Močvara kako bi publici pružili jedinstveni uvid u uzbudljivo umjetničko područje vizualne glazbe, ali i u sam suradnički proces nastanka radova te razvoja i realizacije ideja.

CAMP festivalska platforma jedinstveni je "site-specific" generator audiovizualne i performativne umjetnosti. Okupljajući svakim izdanjem druge umjetnike na drugoj lokaciji, CAMP je postao sinonim za umjetnost koja se na licu mjesta konceptualizira, realizira, diskutira, teorijski razrađuje i predstavlja publici. Festival time potencira intenzivnu međunarodnu razmjenu ideja i razvoj inovativnih umjetničkih formi, a u procesu frenetičnog miješanja ozbiljnog teorijsko-istraživačkog rada sa zaigranom manipulacijom glazbenim i vizualnim efektima nastaju prave osjetilne senzacije stvorene na samoj granici mogućnosti zvuka i svjetlosti kao suvremenih umjetničkih medija. Ovogodišnji CAMP festival u znaku je sinergije njemačkih i hrvatskih glazbeno-umjetničkih snaga koje ce se zajedno pobrinuti da ono što će nakon napornog radnog tjedna pokazati publici ne bude ni više ni manje nego - spektakularno!

Prvi se dio festivalskog programa sastoji od radionica, predavanja, diskusija i proba tijekom kojih umjetnici različitih profila i interesa improviziraju i eksperimentiraju s glazbom, zvukom, svjetlom i vizualnim. Mukotrpni višednevni rad umjetnika (od kojih su neki surađivali s glazbenim superstarovima kao sto su Frank Zappa i Basement Jaxx) po principu "od jutra do sutra" posve je otvoren za javnost i pomno će se dokumentirati i analizirati, pri čemu će prikupljeni materijali (tekstovi, fotografije i video dokumentacija) biti na raspolaganju svim zainteresiranima.

Tijekom vikenda, nakon teškog tjedna reda, rada i discipline, umjetnici će publici predstaviti konačne rezultate kreativnog festivalskog laboratorija: performansi progresivne i elektronske glazbe praćeni svjetlosnim audio-vizualnim instalacijama i projekcijama na rasporedu su u subotu i nedjelju, 11. i 12. lipnja, od 21 sat u prostorima Pogona Jedinstvo. Nakon uživanja u izvedbama, Camp Soundsystem uz VJ nastupe Martine Mezak i Maxa Hattlera publiku će počastiti subotnjom afterparty veselicom u Klubu Močvara.

U radi festivala, između ostalih, sudjeluju Antun Božičević, Friedemann "Fried" Dähn, Axel Hanfreich, Max Hattler, Ana Hušman, Damir Bartol Indoš, Jörg Kallinich, Mark Lorenz Kysela, Ivan Marušić Klif, Thomas Maos, Martina Mezak, Philipp Rahlenbeck, Davor Sanvincenti, Kurt Laurenz Theinert.

CAMP Festival osnovali su 1999. Fried Dähn i Thomas Maos. Od 2003. organizira ga i koordinira udruga CAMP e.V. (Thomas Maos, Fried Dähn, Stefan Hartmaier, Martin Mangold). Ove se godine festival održava u sklopu programa Galerije Močvara i u suradnji CAMP e.V. Kirchentellinsfurt, udruge KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse i Udruženja za razvoj kulture URK.

Izvor: Močvara
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.06.2011