Geneza jednog stvaralaštva | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Geneza jednog stvaralaštva

Retrospektivna izložba Sjaju sjaj predstavlja slike, skulpture i fotografije skulptura u javnim prostorima Milene Lah, nastale između 1953. i 2000. godine.

18.11.2014 - 14.12.2014 , Zagreb - Moderna galerija

Retrospektivni pregled opusa Milene Lah u Modernoj galeriji prva je umjetničina reprezentativna samostalna izložba nakon izložbe najslavnijih ciklusa u galeriji Prsten Meštrovićevog paviljona 1999. godine te prva nakon njene smrti 2003. godine. Prilagođena prostoru, izložba u sintezi i analizi umjetničinog rada predstavlja njeno integralno stvaralaštvo. Uz cikluse kojima je ostvarila istaknuto mjesto u povijesti skulpture 20. stoljeća publika imati prilike vidjeti i djela koja čine jasnijom genezu njenog stvaralaštva, kao što su rane skulpture iz pedesetih i šezdesetih godina u gipsu i mramoru, te crteže i slike tematski i formalno uvijek sinkrone njenom trenutnom radu u skulpturi i kasnu keramiku. 

"Europom zvjezdoliko disperziran, 400 tona težak opus skulptura Milene Lah u javnom prostoru, umjetničina aktivnost koja se razvija u izvjesnom pomaku od geneze formi manjih formata ili onih u ljudskom mjerilu predstavljen je fotografijama koje se cijelom izložbom protežu kao prizori iz svijeta divova. Ove forme izvedene iz bezvremenskih uzora unutar metafizičkih konotacija umjetničkog stvaralaštva predstavljaju mogućnost realizacije oblika većeg i trajanjem duljeg od ljudskog, onog najbližeg projiciranom konceptu vječnosti od bilo čega ljudskom rukom napravljenog. U formama koje se u srazu s okolišem i okruženjem nose kao najsnažniji biljeg čovjeka u kozmosu istinska je veličina kiparstva", u katalogu izložbe napisao je kustos Branko Franceschi.

Milena Lah (Sveti Križ, 1920. - Zagreb, 2003.) gimnaziju je pohađala u Mariboru i Zagrebu. Kiparstvo je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Vanje Radauša 1949. godine, a potom je suradnica u Majstorskoj radionici Vanje Radauša (1949./50.). Prvi put izlaže na skupnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske u Zagrebu 1950. godine, a samostalno četiri godine poslije. Izlagala je na gotovo 50 samostalnih i na više od 240 skupnih izložbi, te sudjelovala na 20 kiparskih simpozija u cijelom svijetu. Od 1963. do 1991. bila je članica više međunarodnih kiparskih simpozija, a od 1980. godine bila je potpredsjednica europskog simpozija St. Margarethen u Austriji.

Izložba će biti otvorena u Modernoj galeriji od 18. studenog do 14. prosinca.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 17.11.2014