Geografija i identitet, seksualnost i subjektivnost | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Geografija i identitet, seksualnost i subjektivnost

Odabrani filmovi Chantal Akerman, redateljice koju kritika smatra jednom od najsmjelijih filmskih vizionarki, bit će prikazani u zagrebačkom kinu Tuškanac i riječkom Art kinu.

29.03.2016 - 07.04.2016 , Rijeka - Art-kino Croatia, Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

U zagrebačkom kinu Tuškanac od 29. ožujka do 1. travnja, te u riječkom Art-kinu Croatia od 4. do 7. travnja održava se retrospektiva filmova prošle godine preminule belgijske redateljice Chantal Akerman, u organizaciji Multimedijalnog instituta, Francuskog instituta u Hrvatskoj, Veleposlanstva Kraljevine Belgije, Akademije likovnih umjetnosti, Art-kina Croatia, Hrvatskog filmskog saveza, Cinémathèque royale de Belgique i Wallonie Bruxelles International.

Imat ćete priliku pogledati odabrane filmove redateljice koju kritika smatra jednom od najsmjelijih filmskih vizionarki, a čiji bogat i raznovrstan opus nadilazi jednoznačne stilske i žanrovske kategorije. Pod utjecajem filmova Jean-Luca Godarda zbog kojih je u rodnoj Belgiji upisala studij režije te eksperimentalnog filma (Michael Snow, Yvonne Rainer, Andy Warhol) s kojim se susreće po dolasku u New York ranih 1970-ih, Akerman svojim radom nastavlja preispitivanje naizgled zadanog okvira medija. U svojim se filmovima kreće na granicama između dokumentarnog i fikcionalnog, kaosa i kontrole, kretanja i statičnosti. U njima klasična narativna sredstva zamjenjuju karakteristični dugi kadrovi i statične perspektive, dok postepeno, repetitivno nakupljanje slika i svakodnevnih opažaja stvaraju poseban, duboko osoban filmski jezik. Akerman njime istražuje kategorije geografije i identiteta, mjesta i vremena, seksualnosti i subjektivnosti.

U više od četrdeset godina filmskog stvaralaštva, zaključenog filmom No Home Movie (2015.) kojeg ste mogli pogledati na prošlom Human Rights Film Festivalu, Akerman se igrala najrazličitijim formama i žanrovima, od eksperimentalnog hiperrealizma do narativno tradicionalnijih pa i komercijalnih pokušaja. Iako je sama redateljica izbjegavala smještanje u ikakve ladice, njezin se filmski opus može promatrati i kao meditacija o problematičnoj prirodi reprezentacijskih mogućnosti filma, posebno kad se radi o pitanju reprezentacije žena. U tom smislu najznačajniji film njezina opusa svakako je Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles (1975.), troipolsatno remek-djelo u kojem prati svakodnevne rituale u stanu zagonetne samohrane majke i prostitutke, a zbog kojeg je Akerman s 25 godina, koliko je imala kada ga je snimila, proglašena pionirkom feminističkog filma. Film briljantno portretira otuđenje, usamljenost i marginalizaciju, a specifičnom uporabom vremena stvara okvir u kojem preispituje i status nevidljivog ženskog rada, bio on kućanski ili seksualni.

Upravo o temi filmske reprezentacije ženskog rada govorit će Martina Vishmidt i Anthony Iles na predavanju Making Doing Nothing and Cleaning it All Up: The Artist as Housewife from Elizabeth Gurley Flynn to Chantal Akerman, koje će, u sklopu ove retrospektive, biti održano u Zagrebu 31. ožujka.

Raspored projekcija potražite na stranicama kina Tuškanac i Art-kina Croatia.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.03.2016