Gibanica | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Gibanica

Bijenalni festival suvremenog plesa održava se u Ljubljani od 2003. godine.

  • A
  • +
  • -

Bijenalni pregled najboljih domaćih produkcija suvremenog plesa, Gibanica, održat će se od 21. do 23. veljače na nekoliko ljubljanskih lokacija. Tročlani žiri u sastavu Mateja Bučar, Pia Brezavšček i Klaus Ludwig odabrao je osam izvedbi koje će biti predstavljene u glavnom i tri u popratnom programu. Kao i svih pet puta do sada, sažeti prikaz plesne kreativnosti koji predstavlja Gibanica bit će dobrodošla informacija lokanoj publici i stranim selektorima.

Predstave koje je žiri prepoznao kao eksplicitan način suvremenog promišljanja o pokretu i obliku, predstavljeni su u glavnome programu kao svojevrsna cjelina. To su: Istovremeno drugi Matije Ferlina, Dvojnik Snježane Premuš, are made of this / soiztega Dragane Afirević, Balet otpora Leje Jurišić i Petre Veber, Veoma ukusan zalogaj Cristine Planas Leitão i Jasmine Križaj, Zvon tjelesne tišine Kaje Lorenci i Ivana Mijačevića, Transland Magdalene Reiter i Neautorizirano Kolektiva Federacija. Osim toga, žiri je predložio niz izvedbi koje zbog vrlo različitih konstanti u svome radu zaslužuju biti predstavljene u popratnom programu: OTTETTO (8 Swings for His Highness) Iztoka Kovača, Eden Male Kline te Sramota Maje Delak.

Gibanica će se održati na lokacijama Stare mestne elektrarne – Elektro Ljubljana, Cankarjeva doma, Plesnog kazališta Ljubljana i Kulturnog centra Španski borci. Najavljene su radionice pod vodstvom Klausa Ludwiga i okrugli stolovi o suvremenom plesu koje će moderirati Andrej Kopač, Rok Vevar i Bojana Kunst. Program pronađite ovdje.

Izvor: gibanica

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.01.2013