Glas davno zatomljene seksualnosti | kulturpunkt

Vijesti Izdavaštvo

<

Glas davno zatomljene seksualnosti

Udruga Domino objavila je knjigu Michela Foucaulta Herculine Barbin zvana Alexina B., interseksualnu ispovijest koja pomiče perspektivu s koje promatramo tijelo.

Piše: Martina Domladovac

G. L. Bernini, Uspavani hermafrodit (1620.)

  • A
  • +
  • -

Queer biblioteka bogatija je za još jednu knjigu Michela Foucaulta. Nakon što je tijekom posljednjih nekoliko godina udruga Domino prevela i objavila Foucaultovu studiju Povijest seksualnosti (I.,II.,III.), prevedena je i knjiga Herculine Barbin zvana Alexina B. iz 1978. godine.

Michel Foucault, jedan od najznačajnijih mislilaca 20. stoljeća, svojim je opusom bitno utjecao na suvremene socijalne i humanističke znanosti. Bavio se promišljanjem problema moći, seksualnosti, ludila, znanja te kritikom društvenih institucija. Ovaj naslov u prijevodu Zlatka Wurzberga i Borisa Perića donosi interseksualnu ispovijest, dnevnik koji nas vodi u devetnaesto stoljeće i predstavlja glas davno zatomljene seksualnosti, te provokativno i uznemirujuće svjedočanstvo koje ima snagu pomaknuti našu perspektivu s koje promatramo tijelo - i dušu. 

Herculine Barbin rođena je kao djevojčica 1838. godine, a 1860. je primorana promijeniti spol da bi zbog nemogućnosti transformacije u muškarca 1868. godine počinio samoubojstvo. Foucault je pronašao ove zapise i predstavio ih javnosti, s posebnim interesom za društvenim i institucionalnim impulsom kontrole rodnih identiteta. Osim životopisnih memoara same Barbin tu su i izvještaji i dokumenti medicinskih pratitelja, sudskih djelatnika i svih zainteresiranih spektatora. Istovremeno tragično i trijumfalno, priča Barbin je izniman primjer kako moć taktike i brojnih strategija bivaju nametnuti onima čija su tijela definirana kao strogo dvo-spolni sistemi visoke modernosti.

"Je li nam zapravo potreban pravi spol? S postojanošću koja graniči s tvrdoglavošću, moderna zapadna društva odgovorila su potvrdno. Tvrdoglavo su ovo pitanje o 'pravom spolu' prosuđivala u poretku stvari u kojem smo si mogli umišljati da je jedino važna stvarnost tijela i jačina zadovoljstva. Dugo se međutim nije postavljao takav zahtjev. Dokazuje to povijest statusa koji su medicina i pravo priznavali hermafroditima" piše Foucault.

Aktivnosti organizacije Domino pod imenom Queer Zagreb uključuju cijeli spektar događaja i inicijativa čiji zajednički cilj je jačanje LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj za život bez diskriminacije. Izdavanje knjiga jedna je od glavnih aktivnosti organizacije koja prosječno objavi četiri do pet naslova godišnje. Izdanja uključuju domaće, regionalne i međunarodne autore, a jedna od njihovih najvažnijih izdanih knjiga je Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj 1945. – 1990. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.12.2016

VEZANE VIJESTI

Njujorške priče

Piše: Vatroslav Miloš

Queer New York Arts International Festival peti se put predstavlja na pozornicama američke kulturne metropole u organizaciji zagrebačke udruge Domino.

Suočavanje s paradoksalnim

Meandar u ediciji Drugi smjer izdaje zbirku eseja Micheal Foucaulta naslovljenu Ovo nije lula.

Osebujno novo štivo

Medijski arhiv Multimedijalnog instituta bogatiji je za naslove Colette Soler, Mathieua Lindona, Pierrea Bayarda te prijevod izlaganja Alexandera Garcíe Düttmanna.