Glas obespravljenih manjina | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Glas obespravljenih manjina

Predavanjem Ankice Čakardić o Rosi Luxemburg obilježava se rođendan jedne od najvažnijih socijalističkih teoretičarki čije ideje relevantno odzvanjaju i danas.

05.03.2019 , Zagreb - Šesnaestica

FOTO: Fierce Women / Facebook

  • A
  • +
  • -

Uoči osmog marta Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women organizira predavanje Ankice Čakardić o Rosi Luxemburg, jednoj od najvažnijih socijalističkih teoretičarki i marksistkinja. Predavanje se održava na obljetnicu njenog rođenja, u utorak, 5. ožujka u Društveno kulturnom centru Šesnaestica, s početkom u 18 sati.

Rosa Luxemburg (1871. - 1919.) jedna je od najznačajnijih predstavnica europskog socijalističkog pokreta. Ova strastvena kritičarka kapitalizma i radikalne akcije za vrijeme svog života pripadala je nizu obespravljenih manjina, a njena borba protiv rata i radikalno inzistiranje na spajanju političkih sloboda i društvene jednakosti relevantno odzvanjaju i danas, ističe se u najavi događanja.

Uz Rosu Luxemburg, predavanje će se osvrnuti i na ostale relevantne žene Druge internacionale, saveza socijalističkih i radničkih udruženja, poput Alexandre Kollontai, Clare Zetkin i Nadežde Krupskaye.

Nakon predavanja, posjetitelji/ce će stoga moći sudjelovati u nagradnom kvizu o strašnim revolucionarkama i borkinjama za ljudska prava te zaigrati edukativnu društvenu igru Fierce Women.


Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 28.02.2019