Glas za kulturu i obrazovanje | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Glas za kulturu i obrazovanje

Incijativa Pravo na profesiju upozorava na uznemirujuće nizak postotak koji se za obrazovanje i kulturu izdvaja iz državnog proračuna.

  • A
  • +
  • -
"Udio koji se iz državnog proračuna do sada izdvajao za kulturu jest, nadamo se, najniža točka tretmana kulture u Hrvatskoj", stoji u izjavi za medije Inicijative u kojoj se još ističe i kako "u usporedbi s drugim 'tranzicijskim' zemljama, hrvatski pokazatelji o financiranju kulture su poražavajući". 

Primjera radi, naša izdvajanja iz državnog proračuna za kulturu manja su od 0.8 posto, dok ona u Sloveniji iznose oko dva posto, mađarska i bugarska oko 1.5 posto, a estonska preko tri posto. 

"Inicijativa Pravo na profesiju s tim u vezi poziva na povećanje tog udjela, dok bi svako eventualno smanjenje od članova ove inicijative, a uvjereni smo, i šire zajednice kulturnih radnika, bilo smatrano nedopustivim korakom unatrag. Pravo na profesiju također poziva na dostojan tretman znanosti i obrazovanja, te se apsolutno zalaže za besplatno obrazovanje, dostupno svim slojevima društva, dodaje se. 

Inicijativa Pravo na profesiju predstavlja skupinu pisaca i kulturnih radnika koji upozoravaju na alarmatno stanje u sustavu financiranja književnog rada, kao i na reperkusije koje aktualna politika ima na lokalnu kulturu općenito.

Također, važano je istaknuti, posljednji broj časopisa Tema donosi temat naslovljen upravo "Pravo na profesiju" u kojem desetak pisaca, književnih kritičara, urednika, nakladnika iz različitih vizura komentiraju inicijativu pisaca te uz iskazivanje podrške predlažu i dodatne mjere za poboljšanje položaja pisaca i pisanja u Hrvatskoj.

KP / HDP

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.01.2012