Glasan, ali intiman kabaret | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Glasan, ali intiman kabaret

Hrvatski institut za pokret i ples, organizator Tjedna suvremenog plesa i producent programa Zagrebačkog plesnog centra, najavljuje tri međunarodna događanja.

Cocktails, kadar iz trailera

  • A
  • +
  • -

U subotu, 18. listopada, u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru nastupit će Miloš Sofrenović, koreograf, plesač i višestruko talentirani i nagrađivani performer koji svoju međunarodnu karijeru ostvaruje na relaciji Velika Britanija, Austrija, Srbija. Sofrenović će izvesti svoju najnoviju solo predstavu Wil(l)helm - Anatomija Volje koja ujedno predstavlja posljednji dio trilogije inspirirane velikim europskim majstorima vizualnih umjetnosti, književnosti i glazbe. Također, u želji da popularizira suvremeni plesni izričaj, Hrvatski institut za pokret i ples pokrenuo je akciju Što više gledaš-plešeš, bogatiji si koja omogućava da pri kupnji ulaznice za predstavu Miloša Sofrenovića dobijete dodatni popust na ulaznice za sljedeća dva gostovanja.  

Zagrepčani su već imali priliku vidjeti gotovo cjelokupni opus višestruko nagrađivanog belgijskog koreografa Thierryja Smitsa, voditelja belgijske skupine Compagnie Thor, koji je svoju karijeru započeo u Zagrebu tijekom 7. Tjedna suvremenog plesa, a potom krenuo u osvajanje svijeta. Ovaj put, koristeći se formatom suvremenog kabareta, Thierry Smits kroz Cocktails, niz rasplesanih i ekspresivnih, fizički snažno nabijenih procesija dinamičnih slika izaziva na razmišljanje gledatelja, provocirajući teme koje su danas sve prisutnije u javnim medijima, pojedinim društvima te šutnji intelektualaca koja često doprinosi širenju novih često upitnih vrijednosti. Njegov je kabaret glasan, ali i intiman te svakako duboko politički angažiran. Predstava je premijerno izvedena u lipnju u Bruxellesu, a belgijska kazališna kritika ju je nominirala za najbolju predstavu kazališno-plesne sezone. Izvedbe možete pogledati 13, 14. i 15. studenog.

U suorganizaciji s Francuskim Institutom i Goethe Institutom u Zagrebu, 19. studenog u DK Gavella gostuje francuski koreograf Didier Théron koji se domaćoj publici predstavio na 29. Tjednu suvremenog plesa svojom verzijom Bolera. 14, "koreografsko djelo za četiri muškarca i jednu ženu", političko je djelo koje tematizira grupu, solidarnost, tlo, teritorij, republiku. Međunarodno afirmirani francuski koreograf Didier Théron u svijet plesa ulazi kroz suradnju s koreografima poput Merce Cunningham, Dominique Bagouet, Trisha Brown, a potom učeći i kod japanskog Zen majstora Harada Tangena. Djelo koje će predstaviti u Zagrebu koreografski je osvrt, svojevrsni memoir, na teme vezane uz 1914. godinu i početak Prvog svjetskog rata. Predstava u Zagrebu dio je njegove europske turneje.

Raspored predstava i sve detalje potražite na službenim stranicama Zagrebačkog plesnog centra.

Izvor: ZPC

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.10.2014