Glasovi iz međuprostora | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Glasovi iz međuprostora

Luka Bekavac dobitnik je nagrade Europske unije za književnost za 2015. godinu.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: EUPL

  • A
  • +
  • -

Nakon nagrade DHP-a Janko Polić Kamov, koja mu je dodijeljena krajem 2014. godine, Luka Bekavac je za roman Viljevo dobio i nagradu Europske unije za književnost (EUPL). Nagrada se dodjeljuje svake godine u trećini zemalja sudionica programa Kreativna Europa, u koji su, uz zemlje članice EU, uključene i Norveška, Island, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija. 

"Jednostavno rečeno: Viljevo zahteva posvećenijeg i angažovanijeg čitaoca", zapisao je Marjan Čakarević u kritici Viljeva, "jer za razliku od Drenja u kome je relativno klasično pripovedanje dovedeno u pitanje pre svega pozicijom, odnosno teško odredivom figurom pripovedača, u Viljevu pripovedanja u klasičnom smislu reči uopšte ni nema. Kao što, strogo govoreći, u ovom romanu uopšte nema ni pripovedača". 

Viljevo je, istaknuto je na stranicama EUPL-a, roman o memoriji, traumi i transkomunikaciji: triptih različitih glasova koji isprepliću historiografiju, spekulativnu fikciju i visokostiliziranu prozu. 

"Viljevo se dobrim dijelom bavi posredovanjem glasova, bilo putem tehnički neispravne, danas pomalo antikne opreme, bilo netipično organiziranim 'okultnim' procedurama", rekao je Bekavac u intervjuu s Branimirom Lazarin za Novosti, "no čini mi se da je problemom zvuka bilo snažnije obojano Drenje. S jedne strane, tamo je zvuk bio važan kao element fizičke prijetnje – osjetilni faktor koji djeluje, i to na najekstremnije načine, kad ga ne čujemo. S druge strane, on je poslužio i kao ‘maketa’ ideje o svjetovima kao međusobno izoliranim frekvencijskim pojasevima, te šumu kao radikalno drugačijem ‘prostoru’ između njih".

Bekavcu je nagradu dodijelio nacionalni žiri u sastavu Neven Antičević, Ružica Cindori, Nikola Petković, Boris Postnikov i Lada Žigo. Žigo je istu nagradu dobila 2012. godina za roman Rulet, kao i Mila Pavićević za roman Djevojčica od leda i druge bajke 2009. godine. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.04.2015