Glazba i slikanje uživo | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Glazba i slikanje uživo

Danijel Žeželj, autor stripova i animiranih filmova, slikar, grafičar, ilustrator i scenarist, i saksofonistica Jessica Lurie od 1997. zajednički izvode performanse koji sjedinjuju glazbu i

Tako u Laubu 6. ožujka stiže Tiptons Sax Quartet, a čine ga Jessica Lurie (tenor saksofon), Amy Denio (alt saksofon i klarinet), Sue Orfield (tenor saksofon) i Tina Richerson (bariton saksofon). Kvartet, čiji je postav na okupu već dvadeset godina, popraćen je bubnjevima i performansom Danijela Žeželja.

Ime Tiptons posveta je Billy Tipton, poznatoj saksofonistice koja je kao jazz glazbenica cijeli život nastupala i predstavljala se kao muškarac da bi svirala glazbu koju voli. Tek nakon smrti, 1989. godine, javnosti se otkrilo da se radilo o izvođačici, a ne izvođaču, tako da je poznata i kao "George Eliot jazza". Tiptons pokriva široki dijapazon glazbenih žanrova: za amalgam jazza, afrokubanske glazbe, autohtonog jazza iz New Orleansa, funka, punka, balkanskog melosa, klezmera i avangardne glazbe odgovorne su Denio i Lurie, a koje se na sceni ne ustručavaju pokazati ni svoje vokalne sposobnosti. 

Jessica Lurie, međunarodno poznata glazbenica i izvođačica performansa, svojom glazbom prekoračuje granice primjenjujući svoj individualni stil na različite žanrove glazbe. Osim Tiptons Sax Quarteta, članica je glazbenih grupa The Living Daylight Trio, latino-funk bendova La Buya i Zemog, balkanskog "party-benda" Sheqer te svog vlastitog Jessica Lurie Ensemble (JLE).

Danijel Žeželj je autor stripova i animiranih filmova, slikar, grafičar, ilustrator i scenarist.  Rođen je u Zagrebu gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti. Godine 1993. objavio je "grafičku novelu" Il Ritmo del Cuore kojoj je predgovor napisao Federico Fellini, a od tada stripove, "grafičke romane" i ilustracije objavljuje diljem Europe i u SAD-u, gdje i živi od 1995. Radove je objavljivao za DC Comics, Marvel, The New York Times, Harper's Magazine i druge. Godine 2004. bio je rezidencijalni umjetnik u Isabella Stewart Gardner Museum u Bostonu, 2005. postao i prvi strip-umjetnik koji je ondje imao samostalnu izložbu. Autor je dvaju animiranih filmova, Sun i A Different Bunny, koji su prikazani u službenom programu International Film Festival u Brooklynu te na Holland Animation Film Festivalu, a trenutno s Jessicom Lurie radi i na trećem filmu, naslovljenom Fibonacci Bread. Godine 2010. bio je, zajedno sa piscem Kevinom Bakerom, nominiran za Eisnera, najprestižniju nagradu u području strip umjetnosti, i to za "grafički roman" Luna Park. U siječnju 2012. zajedno s Darkom Macanom za zagrebačku je Fibru objavio Ples smrti, prvu priču o Kapetanu Americi na kojoj nije radio niti jedan Amerikanac. Zajedno sa Stanislavom Habjanom, čiji Dućan metafora u Laubi možete posjetiti do 27. veljače, osnivač je radionice Petikat
Izvor: Lauba

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.02.2012