Glazba je nešto što još uvijek nije cenzurirano | kulturpunkt

Audio

Glazba je nešto što još uvijek nije cenzurirano

Autorica: Tena Starčević

Razgovor za Kulturpunktovu školicu s Robertom Martinovićem (Dr. Obi) i Anjom Nigović (Anja G) donosi priču o soundsystem kulturi i njihovom djelovanju na nezavisnoj glazbenoj sceni.

  • A
  • +
  • -

 

Na pitanje što je uopće soundsystem kultura odgovorio nam je Robert Martinović - samouki audio inženjer koji djeluje na nezavisnoj glazbenoj sceni već više od petnaest godina. Početak glazbene karijere veže uz projekte kao što su Jahstice Soundsystem i Digitron Soundsystem te djelovanje u bendu Bamwise, a s pjevačicom Anjom Nigović (Anja G) je unatrag nekoliko godina pokrenuo nezavisnu platformu Amplifyah Music na kojoj objavljuju vlastitu glazbenu produkciju. 

U razgovoru smo se dotaknuli raznih tema, poput definiranja soundsystem kulture i utjecaja jamajkanske kulture na glazbenike s naših prostora. Popričali smo o sličnostima i razlikama s europskim i svjetskim soundsystem projektima, ali i promjenama koje su se unatrag petnaest godina dogodile u tom području. Dr. Obi je prokomentirao važnost institucionalnog obrazovanja za bavljenje elektroničkom glazbom, koliko festivali utječu na međusobno povezivanje glazbenika_ca te općenito položaj soundystem kulture u okviru nezavisne glazbene scene u Hrvatskoj. 

Mentorstvo, montaža i produkcija: Ljubica Letinić

Kulturpunktova novinarska školica jednosemestralni je obrazovni program u sklopu kojeg mladi autori imaju priliku usvojiti temeljne vještine novinarskog zanata te znanja o ključnim karakteristikama, povijesnom razvoju i procesima kulturnih i umjetničkih praksi koje nastaju prvenstveno u izvaninstitucionalnom kontekstu. Kulturpunktova novinarska školica trenutno je jedini opsežniji program neformalnog novinarskog obrazovanja na temu suvremene kulture i umjetnosti. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.02.2021