Glazba je posvuda | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Glazba je posvuda

U nastavku programa riječkog Impulse festivala bit će održane tribine, filmske projekcije, glazbene večeri kao i druga događanja koja se tiču glazbene kulture.

FOTO: Morana Komljenović, Posljednjih 100

  • A
  • +
  • -

Impulse je višednevno festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture, posebno njenog glazbenog segmenta. Manifestacije koje će se odvijati tijekom trajanja festivala kroz različite medije i događaje (koncerti, filmovi, likovna umjetnost, tribine) bave se glazbom koja je okosnica i poveznica festivala, a promišljanje glazbe kroz različite umjetničke forme i medije otvara nove, drugačije poglede na samu glazbu, te općenito na koncertnu i klupsku kulturu. Music is Everywhere tako je slogan je festivala koji na jednostavan i međunarodni način komunicira, ali i zaokružuje programsku shemu festivala. Impulse je i projekt kojim započinje suradnja između udruge Diston i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, koji su ujedno i organizatori Impulse festivala.

Jedan od željenih ciljeva festivala je međusobno povezivanja sličnih i srodnih kako osoba tako i organizacija koji se bave glazbom, stoga su organizirane dvije tribine koje će adresirati aktualna pitanja u lokalnom kao i širem kontekstu. Tribina Autorska prava u glazbi na rasporedu je u srijedu 19. ožujka, u 19 sati u klubu Palach. Obrađivat će se teme poput zaštite intelektualnog vlasništva u RH, posebnosti zaštite autorskih i srodnih prava na glazbenim djelima, na koje načine se štite autorska prava glazbenika u RH, usporedba hrvatske s inozemnim praksama, (ne)zadovoljstvo postojećom zakonskom praksom, moguće alternative itd. Tim pitanjima na tribini će se baviti doc. dr. sc. Ivana Kunda (Pravni fakultet u Rijeci), Milan Majerović Stilinović (HDS – ZAMP), Romana Večerić (HDS – ZAMP), Olja Dešić (HGU Rijeka), Vedran Meniga (Seasplash festival), te Damir Batarelo (Savez udruga Molekula)

Naziv druge tribine je Izazovi klupske glazbene scene, a bit će održana u subotu 22. ožujka s početkom u 19 sati, u klubu Palach. Irena Povše (Buba Booking, Ljubljana), Mate Škugor (Žedno uho, Zagreb), Miran Rusjan (Moonlee records, Ljubljana), Bojan Bojkov (Lynx Lynx Music, Zagreb), Danijel Badanjak (Močvara, Zagreb), Goran Boneta (PUK, Rijeka) sagledati će temu klupske glazbene scene u cjelini, počevši od problematike organizacijskog dijela, promocije, pitanja publike, relacija organizator-klub te medijske prezentacije.

Klub Život bit će domaćin nastupa vokalno-slikovno-instrumentalnog benda Žen iz Zagreba u petak 21. ožujka, s početkom u 23.30 sati. Kako i sam naziv benda pomiče normativna ograničenja, tako je i njihov glazbeni izričaj u potpunosti u opreci s nametnutim žanrovskim glazbenim definicijama. Njihovu glazbu najbolje je opisati kao spoj kraut-post-math-dreamy-synth-psy-indie rocka, ali njihova glazba se kreće u žanrovskom smjeru stvaranja potpuno novog glazbeno-vizualnog pravca. Njihov debitantski album I onda je sve počelo izdan je u svibnju 2013. godine za queer feministički label Unrecords iz Beča zauzeo je visoka mjesta kad je riječ o prošlogodišnjim izdanjima uopće.

Bogat subotnji program 22. ožuka započinje od 12 sati sajmom ploča u Kružnoj ulici, a navečer završava posebnim programom pod nazivom Radijski DJ session by N.M.BangaviFilmski dio festivala zaokružuje premijera dokumentarnog filma Posljednjih 100 u klubu Palach, riječke redateljice Morane Komljenović koji prati događanja tijekom posljednjih stotinu dana aktivnosti kultnog riječkog kluba Palach. U ponedjeljak, 24. ožujka u Palachu će biti održan osvrt na rad engleskog kantautora Nicka Drakea, a povod za to je četrdeseta godišnjica njegove smrti. Glazbenom osvrtu svojim nastupom pridružit će se akustični freak-folk one-man projekt Pjover.

Festival zajednički organiziraju Udruga Diston i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a partneri u provedbi programa su MMSU Rijeka, Art-kino Croatia, Dis-patch kolektiv Beograd, Udruga RARE Vinkovci, Glazbeni Centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Omladinski hostel u Rijeci. 

Izvor: Distune

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 03.03.2014