Glazba koja se ne predaje | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Glazba koja se ne predaje

Cesura // Acceso novi je časopis za glazbu, eksperimentalnu politiku te poetiku.

Pripremio: Tomislav Žilić

FOTO: Cesura // Acceso

Nakon više od godinu dana rada u prodaji je prvo izdanje časopisa Cesura // Acceso, koji u svom širokom zahvatu nastoji obuhvatiti bitne fenomene u poljima popularne kulture, radikalne politike i poetike. Suočivši se sa standardnim problemima u pothvatu kreiranja alternativnih publikacija, projekt je doživio nekoliko odgoda prije nego što je uz pomoć kickstarter kampanje skupljeno 1900 funti, što je konačno omogućilo produkciju i distribuciju časopisa.

Prvi broj časopisa pokriva niz tema, od kojih vrijedi izdvojiti analizu kalifornijske punk scene, utjecaj juke glazbe u urbanim geto područjima, fenomen pjevanja i tvorničkog rada i trnovitu povijest happy hardcore žanra. U broju su zastupljeni tekstovi Seana Bonneya, Anne Boyer, Seymoura Wrighta, Stevphena Shukaitisa, Howarda Slatera, Dhanveera Singha Brara, Alberta Savinia, Keva Nickellsa, Anthonya Ilesa i Eve Lear, Jo Isaacson, Mattea Pasquinellija, Martina Glabermana, Emme Robertson, Michaela Pickering i Mareka Korczynskog, Lawrencea Abu Hamdana, Simona Yuilla te Iaina Boala

Časopis je neprofitni projekt, nastao mimo akademskih struktura, a usmjeren je razvoju i održavanju dijaloga između glazbe i prostora političke misli i prakse. Uz objavu novih autorskih tekstova, žele omogućiti objavu i nekih već starijih tekstova koji bi se mogli pokazati bitnima za daljnje teme časopisa. Osim što se časopisom želi otuđiti eksperimentalnu glazbu iz sfere mogućih dogmatizama, on želi funkcionirati i kao platforma za kreativno pisanje koja omogućuje eksperimentiranje s formom i sadržajem i donosi nova značenja samom formatu.

Prvi broj časopisa je izašao u nakladi londonskog izdavača Anagram Books, na čijim se mrežnim stranicama može i kupiti. Uskoro će biti objavljeno i online izdanje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 11.02.2015