Glazba na filmu | kulturpunkt

Najave Program

<

Glazba na filmu

Povodom novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa, prikazuje se Priča sa zapadne strane, nastupa trio Pavla Miljenovića te se održava tribina o glazbi na filmu.

20.01.2017 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

Povodom novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa (86-87) posvećenog glazbi na filmu, održava se Treća filmska večer Hrvatskog filmskog ljetopisa na kojoj će biti prikazana Priča sa zapadne strane (West Side Story, r: Robert Wise, Jerome Robbins, 1961), ekranizacija popularnog brodvejskog mjuzikla koja je nadrasla svoj predložak i postala nezaobilaznim glazbeno-plesnim klasikom sedme umjetnosti. Partitura Leonarda Bernsteina zavila je slavnu Shakespeareovu melodramu u note nezaboravnih songova kao što su "America", "Maria", "I Feel Pretty", "Tonight", "Somewhere" i "Jet Song", dok ju je koreografija Jeromea Robbinsa rasplesala diljem urbanih vizura New Yorka. Ne čudi stoga da je West Side Story jedan od najnagrađivanijih (pripalo mu je i deset Oscara) i najomiljenijih mjuzikala svih vremena. 

Film Priča sa zapadne strane bit će prikazan u petak, 20. siječnja, u Velikoj dvorani kina Tuškanac u 21 sat.

Program Treće filmske večeri Hrvatskog filmskog ljetopisa otvorit će u 19 sati nastup glazbenog trija Pavla Miljenovića koji će u predvorju izvoditi nezaboravne standarde filmske glazbe. Uz izbor pića, posjetitelji mogu uživati u ugodnoj atmosferi i razgovoru o filmu.

U 20.15 u Velikoj dvorani na rasporedu je tribina o filmskoj glazbi u kojoj sudjeluje muzikološki, filmološki, dirigentski i pijanistički trio: Irena Paulus, Marijan Tucaković i Nikica Gilić. Bit će riječi o načinima upotrebe i povijesti glazbe na filmu, uglednim hrvatskim i svjetskim filmskim skladateljima, kao i o temama iz aktualnog broja Ljetopisa: soundtracku suvremenih blockbustera, nastupima klasičnih pijanista u igranim i animiranim filmovima, Almodóvarovim vezama s popom i world musicom te žestokim očitovanjima punka na ekranu. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.01.2017