Glazbena nedeterminiranost | kulturpunkt

Audio

Glazbena nedeterminiranost

Treća emisija Zvučni pejzaži na Radio Studentu obrađuje glazbene primjere Johna Cagea, Briana Enoa, Mortona Feldmana i Kommissara Hjulera.

  • A
  • +
  • -

Emisija Zvučni pejzaži u eteru Radio Studenta obrađuje, u četiri izdanja, jedan od najuzbudljivijih umjetničkih pravaca sadašnjice – soundscape. U ciklusu emisija ponedjeljkom od 11.20 sati na 100.5 MHz, Anja Stević i Vladimir Tatomir ponudit će osnovne teoretske smjernice soundscapea te predstaviti radove autora koji su obilježili ovaj umjetnički pravac.

Soundscape, kao relativno mlad i dinamičan pravac zvučnih umjetnosti ne može se promatrati kao jedinstveni pojam u zvučnim umjetnostima. Podžanrovski, soundscape možemo definirati i prema njegovim estetskim, odnosno ambijentalim vrijednostima, kao i prema konceptualnim, eksperimentalnim i dokumentarističkim. Emisija je ujedno i najava izložbe koja će biti otvorena 30. siječnja u Galeriji PM HDLU-a.

U trećoj epizodi, emitiranoj 26. siječnja, urednici Stević i Tatomir govore o nedeterminiranosti u glazbi na primjerima Johna Cagea te o procesima koji stvaraju elemente kompozicije. Objašnjen je nastanak generativnih zvukova kroz ambijentalnu glazbu Briana Enoa, s kustosicom Evelinom Turković razgovarali su o zvuku kao umjetničkom djelu i mogućnostima njegova izlaganja, dok su kao glazbeni primjeri ponuđene kompozicije Mortona Feldmana i noise izvođača Kommissara Hjulera.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.01.2015