Gle, kako divno sjaji grad | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Gle, kako divno sjaji grad

Centar za mirovne studije u suradnji s Gradom Osijekom organizira Akademiju "Josip Reihl-Kir" u spomen na 25. godišnjicu smrti ovog mirotvorca.

01.07.2016 , Osijek - Muzej Slavonije
  • A
  • +
  • -

U znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, Centar za mirovne studije u suradnji s Gradom Osijekom organizira Akademiju "Josip Reihl-Kir" u spomen na 25. godišnjicu smrti u petak, 1. srpnja, od 18 do 21 sat u Muzeju Slavonije.

Kako u jeku militarizacije društva sjećanje na ovoga mirotvorca ne bi ostalo zaboravljeno, iznimno se važno sjećati Josipa Reihl-Kira koji je nenasiljem želio stati na kraj počecima ratnih zbivanja u Hrvatskoj. To je posebno važno činiti u trenucima kada se sve manje sjećamo onih koji su vjerovali u moć dijaloga. 

Akademija u spomen na 25. godišnjicu smrti ovog "mirotvorca na nišanu" uz moderaciju Ivane Bodrožić počinje u 18 sati nastupom zbora Brevis, pod vodstvom Antoanete Radočaj-Jerković i Davora Dedića, koji će izvesti pjesme "Imagine", "Lux Aeterna" i "Hero". Goste akademije pozdravit će Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, a očekuje se i Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka te predstavnik/ica Ministarstva unutarnjih poslova.

Na osvrtu "Tko je nama Reihl-Kir?", od 18 i 50 sati, govorit će Katarina Kruhonja iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Tanja Simić Berclaz, dramaturginja iz Beograda, Miloš Vasić, novinar iz Beograda, Srđan Sandić, novinar, pisac i dramaturg iz Osijeka/Zagreba, Barbara Matejčić, novinarka i spisateljica iz Zagreba/Splita, Stanislava Nikolić Aras, spisateljica iz Zadra/Dubrovnika te Delimir Rešicki, pjesnik iz Osijeka. Solo opernu točku "Gle, kako divno sjaji grad" iz opere Nikola Šubić Zrinski, od 20 i 45 sati izvest će Dalibor Hanzalek iz Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, uz klavirsku pratnju Nine Cossetto iz HNK Zagreb.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.06.2016