Gledanje grada iz nove perspektive | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Gledanje grada iz nove perspektive

Izložba Grad na drugi pogled Split rezultat je višemjesečnog procesa suradnje umjetnika, studenata i učenika te brojnih subjektivnih i autentičnih pogleda na grad Split.

20.06.2017 - 02.07.2017 , Split - Galerija umjetnina

FOTO: Grad na drugi pogled / Facebook

U utorak, 20. lipnja u 20 sati u Galeriji umjetnina otvara se izložba Grad na drugi pogled Split. Izložba je rezultat višemjesečnog projekta udruge PUNKT koji se odvijao od ožujka do lipnja 2017. godine u Splitu kroz suradnju s Galerijom umjetnina, Galerijom MKC, Kino klubom Split, splitskim osnovnim i srednjim školama, s Umjetničkom akademijom u Splitu te kroz suradnju s vizualnim umjetnicima Gildom Bavčevićem, Anom Kuzmanić, Tonijem Meštrovićem, Neli Ružić, Vlastom Žanić i Lorenom Živkovićem.

Gn2p je višegodišnji putujući edukacijsko-izložbeni projekt koji povezuje angažirano promišljanje grada, produkciju radova renomiranih suvremenih umjetnika, edukaciju mladih kroz radionice s umjetnicima i razvoj publike. Projekt je strateški namijenjen umrežavanju sudionika projekta i jačanju interesa zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u njihovom lokalnom kontekstu.

Projekt u Splitu obuhvaća umjetničke produkcije i video radionice s učenicima OŠ Dobri, V. gimnazije Vladimir Nazor i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju pod vodstvom vizualnih umjetnika koji su svojim radovima na temu Splita i mentorstvom učenicima približili vlastite kreativne procese. Učenici kroz objektiv kamere na svojim pametnim telefonima, tabletima ili foto-aparatima aktiviraju "drugi pogled" na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti.

Pored video radionica održana je i aktivistička radionica pod vodstvom aktiviste za javni prostor Saše Šimprage te radionica aktivističkih plakata pod vodstvom dizajnera Nikole Križanca rezultati kojih će također biti predstavljeni u sklopu izložbe.

Grad na drugi pogled u Splitu je surađivao i s kolegijima Video instalacija i Osnove pokretnih slika preddiplomskog studija Odsjeka za film i video, pod mentorstvom izv. prof. Tonija Meštrovića i asistenta Gilda Bavčevića, umjetnice Tanje Vujasinović (Udruga PUNKT) i povjesničarke umjetnosti i predavačice na FFST, Ivane Meštrov). Cilj suradnje Gn2p projekta i UMAS-a bio je kroz niz organiziranih šetnji i predavanja potaknuti studente na gledanje grada iz nove perspektive; potaknuti ih na analizu i kritičko sagledavanje postojećih, ali i imaginiranje drugačijih urbanih identiteta. Studenti su u sklopu kolegija realizirali radove na temu Splita na drugi pogled koji će također biti predstavljeni na izložbi u Galum-u.

Rezultati višemjesečnog procesa odnosno radovi umjetnika, studenata i učenika u Galeriji umjetnina grade multimedijalnu ambijentalnu cjelinu građenu od brojnih subjektivnih i autentičnih pogleda na grad Split ili neke njegove segmente i problematike, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja "drugog pogleda" na poznato i svakodnevno kao i mentalno umetanje vlastitih vizura. 

Izložba ostaje otvorena do 2. srpnja

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.06.2017