Globalna kratkometražna ekspanzija | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Globalna kratkometražna ekspanzija

Tijekom travnja hrvatski kratkometražni filmovi raznih vrsta gostovat će na međunarodnim filmskim festivalima diljem svijeta, od Europe preko SAD-a do Južne Koreje.

Pripremio: Vatroslav Miloš

Daina O. Pusić, Zvjerka

Na njemačkom festivalu FilmFest Dresden, koji počinje u srijedu, prikazuju se kratki igrani film Zvjerka Daine O. Pusić i Vučje igre, animirani film Jelene Oroz. Nakon Dresdena, Zvjerka odlazi na Međunarodni filmski festival u Arizoni, čije 25. izdanje počinje 14. travnja u gradu Tucsonu, te na Filmski festival u Newport Beachu koji se održava od 21. do 28. travnja. 

Također u četvrtak počinje Filmski festival u Nashvilleu u američkoj saveznoj državi Tennessee, gdje će se prikazati nagrađivani film Belladonna Dubravke Turić, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra. Taj film potom sudjeluje na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Kijevu, koji počinje 20. travnja, te dva dana kasnije na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Busanu, koji će se u tom južnokorejskomk gradu održati od 22. do 26. travnja. Uvršten je u program Curtain Call, koji donosi pregled nagrađivanih filmova s prestižnih festivala, dok se u natjecateljskom programu festivala prikazuje Cvijeće mlade redateljice Judite Gamulin.

Eksperimentalno-dokumentarni film Sve, još uvijek, u orbiti u režiji Dane Komljena i Jamesa Lattimera, prikazuje se u New Yorku na festivalu Art of the Real, a također eksperimentalni Trkač Tome Zidića na Međunarodnom filmskom festivalu Buffalo Niagara, koji se održava od 13. do 17. travnja.

U austrijskom Linzu, na Međunarodnom filmskom festivalu Crossing Europe, koji se održava od 20. do 25. travnja, u programu Cinema Next Europe bit će prikazan kratki film Hane Jušić Da je kuća dobra i vuk bi je imao, dok će krajem travnja na Festivalu kratkometražnog filma u Bruxellesu biti prikazani filmovi Medo mali Igora Jelinovića i Minjonja njanjonja Josipa Lukića.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.04.2016

VEZANE VIJESTI

Patrijarhat iz smjera države

Piše: Martina Domladovac

Film Gledanje u kaldrmu donosi priče i osobna svjedočanstva žena pogođenih zakonom iz 1951. godine o zabrani nošenja zara i feredže.

Film u javnom prostoru

Piše: Martina Domladovac

Prvi put nakon dvadeset godina u Gazi je održana kino-projekcija. Prikazan je Preveliki kaput palestinskog redatelja Nawrasa Abu Saleha.

Kakva je budućnost dokumentaraca?

Piše: Martina Domladovac

Na raspravi To Doc or Not to Doc, održanoj u sklopu ZagrebDoxa, zaključeno je kako se zbog nesigurnosti financiranja dokumentaristika najčešće svodi na hobi.