Glorija | kulturpunkt

Najave Performans

<

Glorija

Siniša Labrović izvest će performans u kojem spaja gusle s lifestyle časopisom kako bi istaknuo suprotne društvene vrijednosti koje reprezentiraju.

30.06.2013 , Rijeka - Mali salon

Gusle su mitski instrument balkanskih prostora, oruđe slavljenja stvarnih i izmišljenih junaka, a često i zločinaca, i vjerojatno jedna od važnijih metafora prošlih ratova. Desetercima se prenosila patrijarhalna, maskulina, militaristička i autoritarna etika i vrijednosti koje su neupitne, skoro vječne. Gloria je "ženski" časopis koji prati trendove i modu, daje savjete o njezi tijela, partnerskim odnosima i uređenju kuće, piše o slavnima i uspješnima.

"Dio tekstova i kolumni po kojima je Gloria prepoznatljiva i zbog kojih je među najprodavanijim našim časopisima prepjevao sam u narodne epske deseterce, i pjevam ih uz svirku na guslama. Mogli bismo reci kako Gloria reprezentira konzumerističku i eskapističku kulturu zrelog kapitalizma. Zbog toga sam spojio gusle s Gloriom kako bi u međusobnom, rekli bi, dekonstruiranju, opozitne društvene vrijednosti koje reprezentiraju bile još istaknutije. Uz zrno humora, nadam se", zapisao je Siniša Labrović.

Glorija će biti izvedena u nedjelju, 30. lipnja, u 21.30 sati ispred Malog salona MMSU na Korzu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.06.2013