Godinu dana kvartovske umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Godinu dana kvartovske umjetnosti

kvARTura je projekt koji želi dinamizirati suradnju između centara za kulturu, ali i građana, te osigurati protočnost ideja i kreativnosti.

  • A
  • +
  • -

Početkom 2012. godine šest zagrebačkih kulturnih centara odlučilo se za suradnju koja je rezultirala osnivanjem mreže centara za kulturu - kvARTura. Projekt kvARTura predstavlja vrijeme za kvartovsko druženje i vrijeme za kvartovsku umjetnost u čijim su besplatnim programima mogli sudjelovati svi građani Zagreba. Svaki je Centar osmislio jedan program koji je realiziran i u drugim centrima članovima kvARTure, pa je tako kroz šest centara za kulturu, u šest različitih kvartova, realizirano tridesetak zanimljivih i različitih programa. U realizaciji pojedinih programa kvARTura je surađivala s Muzejom ulične umjetnosti i udrugama Pipilota, OPA i Kontraakcija.

Godinu dana kasnije, kvARTura izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti izlaže radove svih šest programa. Program Lice u' lice Centra za kulturu Trešnjevka bit će predstavljen serijom najboljih fotografija s kvartovskih fotoradionica, Lice s plakata Centra za kulturu i informacije Maksimir autoportretima šest mladih street art umjetnika koji su svojim radom ironijski pristupili marketinškoj industriji koja marginalizira umjetnost, dok program Land art Centra mladih Ribnjak umjetničku instalaciju iz prirode unosi u galerijski prostor. Program Zagreb² Centra za kulturu i film August Cesarec kroz igru, igračke i niz raznovrsnih instalacija prikazuje grad Zagreb kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, dok program Božićni studio Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad prikazuje ekološki i alternativni pristup izrade i kićenja božićnog drvca. Program Punoglafka - prevencija neprihvatljivog ponašanja mladih Kulturnog centra Peščenica sastoji se od predstave na temu neprihvatljivog ponašanja mladih, u režiji Marija Kovača, i edukativnog popratnog programa u suradnji sa stručnim suradnicima, psiholozima, sociolozima, pedagozima i udrugama koje se bave tim temama.

Izložba kvARTura 2012. u MSU-u bit će otvorena u subotu, 9. veljače, u 18 sati, a možete ju razgledati do 24. veljače.

Izvor: kvARTura

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.01.2013