Godišnje okupljanje superjunakinja | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Godišnje okupljanje superjunakinja

Šesto izdanje festivala Vox Feminae - ove godine u znaku superjunakinja - održat će se od 21. do 24. studenog u Kinu Europa.

  • A
  • +
  • -

Ovogodišnjim festivalskim vizualom Vox Feminae poručuje da biti žena, u najširem smislu te riječi, danas podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći, ali i da svaka žena može biti superjunakinja. A organizatoricama je u metamorfozi u superheroine svojim ilustracijama pripomogla akademska slikarica Helena Janečić.

Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica. 

U sklopu međunarodnog  filmskog festivala biti će prikazano sedamnaest novih filmova iz jedanaest zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave i "drag kingovima", prvom generacijom transseksulanih bakica koje su se još 1950-ih i 1960-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta. Na programu će također biti i neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam rock zvijezdi Jobriathu, kojeg je glazbena industrija  u želji za spektaklom i prodajom prozvala "true fairy of rock", a zatim sažvakala i ispljunula.

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije - PitchWise (BiH), BeFem (Srbija); NLO (Srbija), CRVENA (BiH), Rdeče Zore (Slovenija), FemiNiš (Srbija), Libela (Hrvatska), L–Fest (Hrvatska) i Queer.hr (Hrvatska) koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. Uz njihove prezentacije i okrugli stol na programu je među ostalim i radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu i aromaterapijska radionica za glumice i glumce.

Popratni glazbeni program će se, osim u Kinu Europa, održavati u klubovima Funk i Sirup.

Kao i svake godine u sklopu festivala se organizira i kreativni sajam, a samo za ovu prigodu mini izdanje Bazaara iz Kvarta preselit će se na kat Kina Europa.

Festival Vox Feminae organizira udruga K-zona uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture RH, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Veleposlanstva Savezne Republike  Njemačke. 

Više informacija o festivalu možete pronaći ovdje

Izvor: Vox Feminae

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.11.2012