Golf i druge devastacije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Golf i druge devastacije

Na tiskovnu konferenciju investicijske tvrtke Razvoj golf, protupriopćenjem reagirali su aktivisti Prava na grad i Zelene akcije.

  • A
  • +
  • -

Pravo na grad i Zelena akcija u utorak, 26. travnja, prije početka tiskovne konferencije tvrtke Razvoj golf, održane u Zagrebu a vezano uz projekt u Dubrovniku, ponovno su upozorili na neispravnosti vezane uz projekt izgradnje golf terena na Srđu te se javnosti obratili priopćenjem.

Prema urbanističkom planu uređenja za Srđ, koji je javnost odbacila na javnoj raspravi početkom rujna 2010, na platou Srđa planira se 341 611 m2 izgrađene površine, što je površina 5624 prosječna stana (60m2), odnosno čak 211 stanova po jednoj golf rupici. Veći dio te površine, odnosno 61%, planiran je za 268 vila namjenjenih preprodaji, a koje se mogu i etažirati prema Zakonu o igralištima za golf.

Nakon što je Inicjativa Srđ je naš izračunala koliko je "cijena" jedne rupice na Srđu, i objavila informacije na jumbo plakatima, propagandna mašinerija investitora promptno je reagirala, te putem konferencije za medije u Zagrebu pojačala pritisak na institucije pozivajući se na antipoduzetničku klimu.

Iz inicijative ističu da je tiskovna konferencija lov u mutnom i pritisak da se ishoduju dozvole dok je Zakon o igralištima za golf još uvijek na snazi kako bi mogli preprodati vile iznad Dubrovnika izgrađene na poljoprivrednom i šumskom zemljištu. Dodaju i kako je krajnje vrijeme da se otimanje zemljšta, voda i šuma prestane nazivati poduzetništvom, a nadasve drskim smatraju ovakav projekt izgradnje i preprodaje vila i apartmana koji se  predstavlja kao turistički projekt izgradnje golf igrališta.

Napominju i da je osoba koja je utvrdila da je projekt golf terena s vilama na Srđu državni interes trenutno u zatvoru u Austriji, a ovakvi projekti, kao i Zakon o igralištima za golf su samo repovi korupcijske hobotnice zaostali nakon bivšeg premijera. 

Izvor: Pravo na grad


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 26.04.2011