GOSTIkulacije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

GOSTIkulacije

Izložba je rezultat višegodišnjeg istraživanja i rada Margarete Kern.

14.10.2011 - 29.10.2011 , Zagreb - Galerija Studentskog centra
  • A
  • +
  • -

Ovo je ujedno je i prvo prikazivanje nove serije radova koji propituju odnos dokumentarnosti i performansa, arhiva, sjećanja i portreta radnica, migracije i marginalizirane povijesti. Otvorenje izložbe je u petak, 14. listopada u 20 sati u Galeriji SC-a.

Tijekom rezidencije u Berlinu 2009. godine umjetnica saznaje kako je kasnih 60-ih, kao dio radne emigracije, iz bivše Jugoslavije odlazio i veliki broj žena te su one činile većinu radnika u telekomunikacijskim tvornicama diljem zapadne Njemačke.

Kroz razgovore i intervjue s "gastarbajtericama", fotografije iz njihovih obiteljskih albuma te kroz arhivsko, povijesno i kulturološko istraživanje tog perioda Kern razvija seriju radova koji su u međusobnom dijalogu, a umjetnica ih vidi kao "buđenje arhivskog materijala". Pitanja stvaranja arhiva onih koji su u sjeni kako zvaničnoj povijesti, tako i medijskoj reprodukciji stvarnosti, blisko su vezana za autoričino propitivanje odnosa slike, naracije, etnografsko-umjetničkog istraživanja i performansa.

Centralni rad izložbe je video-instalacija GOSTIkulacija, koju umjetnica snima s glumicom Adnom Sablyich, u svom studiju u Londonu. Inspiriran političkim verbatim teatrom, video se sastoji od pažljivo koreografiranih filmskih portreta četiriju žena, radnica emigrantica, baziran na audio-snimkama razgovora između njih i umjetnice.

Baka i djeda Margarete Kern također su bili dio tog  vala emigracije kasnih šezdesetih te ovaj projekt, kao i njeni prijašnji radovi, ima duboku autobiografsku nit. Posvećen je njima, i radnicama s kojima je autorica surađivala.

U sklopu izložbe predviđeni su i popratni programi. Tako u subotu, 15. listopada u 16 sati možete kroz izložbu proći sa samom umjetnicom, od 17 do 19 sati diskutirati s njom, a u 20 sati u MM centru pogledati filmove Karen Mirze i Brada Butlera.

Iduće subote, 22. listopada od 12 do 15 sati održat će se  radionica s Margaretom Kern. Umjetnica će sa sudionicima razmatrati pojmove re-enactment, ponavljanje, govor, kolektivno čitanje kao načine oživljavanja, stvaranja, utjelovljivanja povijesti, sjećanja i naracija.

Margareta Kern je interdisciplinarna umjetnica, koja kroz fotografiju, video i performanse ispituje odnos društveno-političkog i osobnog prostora, kao i tenziju između dokumentarnosti, stvarnosti i fikcije. Kern je 1998. godine završila Akademiju likovnih umjetnosti Goldsmiths College u Londonu, i od tada se njeni radovi izlažu u brojnim galerijama. Godine 2010. Kern završava Magistarske studije na University College u Londonu studirajući vizualnu i materijalnu kulturu, antropologiju i slavistiku.  Rođena je u Hrvatskoj, odrasla u BIH, a danas živi i radi u Londonu.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 06.10.2011