Gotika u GIF-u | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Gotika u GIF-u

Nadovezujući se na žanr gotske književnosti i umjetnosti, izložba Morbidne slike Marije Ančić temi sebstva pristupa kroz vizuru zazornosti.

02.03.2018 - 07.04.2018 , Velika Gorica - Galerija Galženica
  • A
  • +
  • -

U petak, 2. ožujka u 19 sati u Galeriji Galženica otvara se izložba Morbidne slike umjetnice Marije Ančić.

Koristeći se medijem GIF-a, Ančić temi sebstva pristupa "kroz vizuru zazornosti kojoj je nemoguće umaknuti, koja prikazani subjekt neprestano guta postajući njegov konstitutivni dio".

"Poetika Ančićeve", stoji u uvodnom tekstu Petre Galović, "lako je smjestiva u gotski žanr" koji u svojem suvremenom obliku "povlači teme i motive baštinjene prvenstveno iz viktorijanske i edvardijanske književnosti", ali se također i "demokratski širi na sve druge oblike umjetnosti (vizualnu, kazališnu, filmsku, glazbu, strip...) u kojima, u postmodernističkoj maniri, rapidno stvara nove oblike, napose u žanru horora".

Marija Ančić je bivša finalistica Nagrade Radoslav Putar i umjetnica čiji rad u domaćoj sredini ima specifičan status, jer se odvija na sjecištu tradicionalnih umjetničkih disciplina (crtež, animacija) i kulture društvenih mreža (GIF, blog itd.). Ančić je rođena 1982. u Sarajevu. Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na smjeru konzervacije-restauracije 2005. i na kiparstvu 2010. Uz tri samostalne izložbe u Zagrebu i Splitu, sudjelovala je na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica. 

Detaljniji prikaz izložbe dostupan je na službenoj stranici Galerije Galženica.

Izložba je otvorena do 7. travnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 26.02.2018