Gotovcu u čast | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Gotovcu u čast

Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris prikazat će dva filma Tomislava Gotovca.

  • A
  • +
  • -

Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris koji se održava od 6. do 11. prosinca pozvao je Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma da u segmentu Cartes Blanches predstavi 90 minutni program po vlastitom izboru. Tako će u kinu Les Voûtes 9. prosinca biti prikazana dva filma hrvatskog filmaša, performera i multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca, Dead Man Walking i Glenn Miller 1. /Srednjoškolsko igralište 1./. Filmove će predstaviti programer Splitskog filmskog festivala Duje Škaričić.

Dead Man Walking je ready-made Tomislava Gotovca, sastavljen od isječaka njegovih, tuđih i arhivskih dokumentaraca, koji tvori jednu od mogućih autobiografija autora – provokativni kolaž njegovih avangardnih umjetničkih akcija iz 60 i 70-ih  godina prošlog stoljeća i osobnih obračuna s političkim ideologijama dvadesetoga stoljeća i kulturnim establišmentom u svojoj sredini.  Glenn Miller 1. / Srednjoškolsko igralište snimljen je u jednom kadru kao filmska posveta umjetnika Glennu Milleru i vesternima Johna Forda. Film navodi gledatelja na opušteno promatranje scena, raznih fragmenata koji ulaze u kadar, prolaze kroz njega i ponovno izlaze iz njega, ali ovaj izlet, kao i u  drugim Gotovčevim filmovima, nije prepušten isključivo volji gledatelja, već je uvjetovan sugestivnim impresijama koje pruža glazbena pozadina. 

Osim Split Film Festivala, svoje programe predstavit će i europske organizacije No.w.here, L'Alternativa Film festival  i Venice Mostra, Orizzonti section.

Podsjećamo da je prošlog mjeseca proslavljena trideseta obljetnica Gotovčeve akcije Zagreb, volim te! o čemu više čitajte ovdje.

 Izvor: Split Film Festival

 
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 06.12.2011