Gotovcu u čast | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Gotovcu u čast

Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris prikazat će dva filma Tomislava Gotovca.

Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris koji se održava od 6. do 11. prosinca pozvao je Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma da u segmentu Cartes Blanches predstavi 90 minutni program po vlastitom izboru. Tako će u kinu Les Voûtes 9. prosinca biti prikazana dva filma hrvatskog filmaša, performera i multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca, Dead Man Walking i Glenn Miller 1. /Srednjoškolsko igralište 1./. Filmove će predstaviti programer Splitskog filmskog festivala Duje Škaričić.

Dead Man Walking je ready-made Tomislava Gotovca, sastavljen od isječaka njegovih, tuđih i arhivskih dokumentaraca, koji tvori jednu od mogućih autobiografija autora – provokativni kolaž njegovih avangardnih umjetničkih akcija iz 60 i 70-ih  godina prošlog stoljeća i osobnih obračuna s političkim ideologijama dvadesetoga stoljeća i kulturnim establišmentom u svojoj sredini.  Glenn Miller 1. / Srednjoškolsko igralište snimljen je u jednom kadru kao filmska posveta umjetnika Glennu Milleru i vesternima Johna Forda. Film navodi gledatelja na opušteno promatranje scena, raznih fragmenata koji ulaze u kadar, prolaze kroz njega i ponovno izlaze iz njega, ali ovaj izlet, kao i u  drugim Gotovčevim filmovima, nije prepušten isključivo volji gledatelja, već je uvjetovan sugestivnim impresijama koje pruža glazbena pozadina. 

Osim Split Film Festivala, svoje programe predstavit će i europske organizacije No.w.here, L'Alternativa Film festival  i Venice Mostra, Orizzonti section.

Podsjećamo da je prošlog mjeseca proslavljena trideseta obljetnica Gotovčeve akcije Zagreb, volim te! o čemu više čitajte ovdje.

 Izvor: Split Film Festival

 
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 06.12.2011