GPS i zašto kalkulator želi znati moju lokaciju? | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

GPS i zašto kalkulator želi znati moju lokaciju?

Radionica pod vodstvom biologa Mate Zeca bavi se pitanjem zašto i kako pratimo životinje, kako se koriste podaci o njihovom kretanju te kako možemo upravljati vlastitim lokacijskim podacima.

ROK: 12.04.2021
  • A
  • +
  • -

GPS (Global Positioning System) tehnologija je postala toliko raširena da je više praktički ne primjećujemo — gdje god se zaputili, u džepu imamo uređaj koji konstantno, s metarskom preciznošću, bilježi našu lokaciju na Zemlji. Posljednjih godina svjedočimo i velikom razvoju tržišta pametnih satova, fitness narukvica te mobilnih aplikacija za sakupljanje podataka temeljenih na GPS podacima koje smo kao korisnici navedenih proizvoda dali nekome na raspolaganje. Zahvaljujući minijaturizaciji, GPS uređaje se može postavljati i na životinje, od velikih sisavaca do prilično malih ptičica, što biolozima pruža uvid u njihov život i ponašanje.

Na radionici pod nazivom "GPS i zašto kalkulator želi znati moju lokaciju?" u organizaiciji zagrebačke Radione polaznici se bave pitanjem zašto i kako pratimo životinje te kako se koriste podaci o njihovom kretanju. Voditelj radionice, biolog Mate Zec demonstrirat će kako možete sami provjeriti što Google zna o vašoj lokaciji te kako upravljati vlastitim lokacijskim podacima – skinuti ih na vlastito računalo ili zatražiti njihovo brisanje. Pokazat će i kako možete bilježiti vlastitu lokaciju na način koji ne krši vašu privatnost.

Radionica je nastavak prošlogodišnje radionice "Životinje i ljudi u prostoru", no radionici se mogu pridružiti i potpuno novi polaznici. Održava se u srijedu, 14. travnja 2021. od 17:00 do 20:00 sati preko Zoom platforme, a sudjelovanje je besplatno.

Prijave su otvorene do ponedjeljka, 12. travnja 2021., a više detalja potražite na mrežnim stranicama organizatora.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 22.03.2021