Grad, aktivizam, rad | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Grad, aktivizam, rad

Novi broj Nepokorenog grada, časopisa Mreže antifašistkinja Zagreba, dostupan je u elektroničkom formatu.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Peti broj Nepokorenog grada rezultat je zajedničkog rada članova udruge Mreža antifašistkinja Zagreba, odnosno uredništva kojeg čine Luka Čuljak, Katerina Duda, Velimir Gašparac, Nataša Kovačević i Mirna Šimat, a središnja mu je tema zagrebački kvart Trešnjevka. 

"Zašto baš Trešnjevka? Trešnjevka u kolektivnom sjećanju Zagrepčana i dalje postoji kao crveni - radnički - kvart, iako se njezino lice poprilično promijenilo, osobito tijekom zadnjih tridesetak godina. Radničke kuće ostale su raštrkane među novogradnjom sumnjive kvalitete, tvornice su uglavnom desetkovane ili ugašene, a posao lokalne uprave sveo se s odlučivanja o izgradnji novih ambulanata, vrtića i škola na krpanje kvartovskih uličica. Tekstovima koji se bave poviješću Trešnjevke nastojimo sagledati njezinu današnju poziciju kroz procese koji su ostavili trag na njezin razvoj, te smo s obzirom na to nastojali postaviti okvir za raspravu o smjeru u kojem bi se trebala odvijati generalna kvartovska politika jednog grada", ističe se u uvodniku ovog friškog, svibanjskog izdanja. 

Umjetnički blok, odnosno segment posvećen specifično političkom angažmanu u umjetnosti uopće, predstavlja rad austrijskog kolektiva WochenKlausur, dok se u književnom bloku mogu naći "odabrane crtice, kratka proza svakodnevice" A. Z. Stolice. Također, kroz cijeli su broj razasute fotografije (autorica Katerine Dude i Mirne Šimat) plakata izrađenih povodom 70. obljetnice oslobođenja Zagreba od fašizma, nastale u radionici kolektiva This Town Needs Posters, kao i fotografije trešnjevačke svakodnevice. 

"Primjer nepokorenog grada nam je Koprivnica koju smo u ožujku i posjetili da vidimo rezultat višemjesečnog rada na umjetničko-edukativnom projektu Dvostruki teret – intervenciju Mapiranje Koprivnice koja se osvrće na povijest tog grada u Drugom svjetskom ratu", dodaju još iz uredništva.

U iščekivanju tiskanog izdanja, Nepokoreni grad u elektroničkom obliku možete preuzeti sa stranica MAZ-a. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.05.2015

VEZANE VIJESTI

Opasne tendencije

Piše: Tomislav Žilić

Ovogodišnje izdanje Prvomajske škole Instituta za radničke studije u Ljubljani problematizira prisutnost fašizma u suvremenom društvu.

Pozdrav iz stoljeća sedmog

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od divljanja povijesnih vrijednosti na ulicama sadašnjim, preko britanskih izbora, do kritike liberalnog feminizma.

Konstanta pristupa, konstantna povijest

Piše: Matija Mrakovčić
O antifašizmu u kontekstu poučavanja povijesti, ali i medija, razgovaralo se na konferenciji na kojoj je GONG okupio predstavnike OCD-a iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.