Grad je mrtav. Živio Grad! | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Grad je mrtav. Živio Grad!

Dubrovačka nezavisna umjetnička scena predstavit će se krajem rujna u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda.

FOTO: Pavo Urban

  • A
  • +
  • -

U okviru izložbe pod nazivom Grad je mrtav. Živio Grad!, kroz radove dvadesetoro umjetnika i dvije panel diskusije, bit će otvorene teme vezane uz kulture i politike upravljanja javnim prostorima i ulogu aktivizma u suvremenoj umjetničkoj proizvodnji. U posljednjih 25 godina Dubrovnik je prošao kroz ratna razaranja, postratnu izolaciju, procese privatizacije i denacionalizacije, stečajne postupke, propadanje i rasprodaju nekada uspješnih firmi, gašenje svakog oblika proizvodnje, svođenje privrede na monokulturu turizma, iskorištavanje kulturnog nasljeđa i prostornih resursa, te agresiju špekulantskih nekretninskih "investicija" na sve javne prostore grada. 

Nesrazmjer medijske slike Dubrovnika i stvarne socijalne, ekonomske, političke i kulturne situacije u Gradu sve je veći, a prva panel diskusija 26. rujna bavit će se borbom protiv problematičnih privatizacija javnih dobara kroz primjer građanske inicijative Srđ je naš. Kroz primjer borbe za Srđ, razgovarat će se i o aktualnom projektu Beograd na vodiDruga panel diskusija, 27. rujna, posvećena je nasljeđu pjesnika Milana Milišića, jedne od prvih žrtava napada JNA na Dubrovnik, i bavit će se odnosom politike i umjetnosti prema njemu danas, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji. Njemu će biti posvećen i jedan dio izložbe. Publika će moći vidjeti i posljednje fotografije Pava Urbana, dubrovačkog fotografa koji je izgubio život bilježeći razaranje grada tijekom napada JNA.

Na izložbi sudjeluju Antun Maračić, Pasko Burđelez, Ivana Jelavić, Ivana Pegan Baće, Viktor Daldon, Luko Piplica, Ana Požar Piplica, Tina Gverović, Ben Cain, Mara Bratoš, Ervin Babić, Marko Ercegović, Dario Kulišić, Marija Grazio, Stjepan Grbić, Ana Opalić, Mario Cvjetković, Marija Pende, Karmen Dada, Ivona Vlašić, Ivana Selmani, Božidar Jurjević i Slaven Tolj, ujedno i kustos izložbe.

Za arhiv i tekstove zaduženi su Mario Kopić, Srđana Cvijetić i Rozana Vojvoda. Izložbu u trajanju od 25. rujna do 18. listopada organiziraju Art radionica Lazareti, Udruženje građana Kontra i Platforma za savremenu umetnost Kiosk iz Beograda.

Izvor: Kontrapress

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.09.2014