Grad kao hibrid fizičkog okoliša i digitalne sfere | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Grad kao hibrid fizičkog okoliša i digitalne sfere

Pokrenut je europski projekt UrbanIxD: Dizajniranje interakcija u umreženom gradu.

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, zajedno sa Sveučilištem Napier iz Edinburgha, Sveučilištem u Aarhusu i Telecomom Italia pokrenuli su novi europski istraživački projekt UrbanIxD: Designing Human Interactions in the Networked City. U okviru koordinacijskih aktivnosti projekta UrbanIxD bit će formirana multidisciplinarna istraživačka zajednica koja će djelovati u kontekstu tehnološki proširenog okoliša te kroz dizajn interakcija pratiti ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja.

Neprestana promjena i tehnološka nadgradnja utječe na načine funkcioniranja urbanih sredina, čineći gradove hibridima fizičkog okoliša i digitalne sfere - spletom senzora i mreža mobilnih tehnologija koje generiraju nova hibridna iskustva. Digitalni krajolik užurbano se stapa s fizičkim svijetom, obogaćujući stvarnost različitim virtualnim iskustvima. U navedenom kontekstu tako razvijajuće urbanizacije, dizajn interakcija postaje istraživačko područje od izrazite važnosti koje ne samo da postavlja pitanje o povezivanju fizičkih bića s protokom podataka u gradovima, već propituje i mogućnosti njihovih interpretacija. Korištenjem metodologije kritičkog dizajna projekt UrbanIxD će promišljati oblike inteligentnih zajednica budućnosti, "pametnih gradova", te će oformiti mrežu istraživača s primarnim interesom za istraživanje ljudskog iskustva u području dizajna interakcija u urbanom okruženju. 

Kako su istaknuli organizatori s Umjetničke akademije u Splitu, jedna od temeljnih aktivnosti projekta je i organizacija međunarodne ljetne škole koja će biti održana od 23. kolovoza do 1. rujna u našem najvećem gradu na Jadranu. Ovaj edukacijski program bit će sačinjen od niza interdisciplinarnih radionica temeljenih na konceptu, tradiciji i iskustvu Interakcija – radionica iz područja dizajna interakcija koje se od 2004. godine održavaju na akademiji. U Splitu će tijekom ljetne škole gostovati brojni predavač i stručnjaci, a polaznici će raditi u grupama pod vodstvom mentora. Na kraju programa, osmišljeni i realizirani radovi bit će prezentirani na izložbi.

Aktivnosti iz UrbanIxD programa održavat će se tijekom ove i iduće godine u okviru programa Europske komisije Buduće i novonastajuće tehnologije. Više o projektu i budućim događanjima možete saznati ovdje

KP / Izvor: UrbanIxD / Foto: S izložbe Interakcije 2004.- 2012.

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 11.02.2013

VEZANE VIJESTI

Dizajniranje novih medija

Predstavljena je knjiga Dizajn i novi mediji – hrvatski kontekst (1995-2010) Ivice Mitrovića. 

Dizajn 07-12

U sklopu izložbe studenata i studentica Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije najavljena su predavanja i promocije knjiga.