Grad očima učenika i umjetnika | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Grad očima učenika i umjetnika

Izložba Grad na drugi pogled rezultat je opsežnih tromjesečnih aktivnosti u sklopu putujućeg interdisciplinarnog edukativno-izložbenog projekta udruge PUNKT.

10.11.2016 - 26.11.2016 , Sisak - Galerija Striegl
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 10. studenoga s početkom u 18 sati u Gradskoj galeriji Striegl otvara se izložba Grad na drugi pogled. Izložba je rezultat opsežnih tromjesečnih aktivnosti projekta Grad na drugi pogled, udruge PUNKT, koje su se održavale od rujna do studenoga 2016. godine u Sisku, u suradnji sa sisačkim osnovnim i srednjim školama, Gradskim muzejom Sisak, Domom kulture Kristalna kocka vedrine, Festivalom Željezara te uz suradnju s vizualnim umjetnicima Borisom Cvjetanovićem, Katerinom Dudom, Markom Tadićem, Tonkom Maleković, plesnom umjetnicom Irmom Omerzo, skupinom ARCHIsquad/odred za arhitekturu savjesti, Udrugom za promicanje vizualne kulture OPA i urbanim aktivistom Sašom Šimpragom.

 Grad na drugi pogled putujući je interdisciplinarni edukativno-izložbeni projekt udruge PUNKT, koji povezuje promišljanje grada, produkciju radova renomiranih suvremenih umjetnika, edukaciju mladih na radionicama s umjetnicima, arhitektima i aktivistima te razvoj publike.

Sisačko izdanje projekta obuhvaća umjetničke produkcije te rezultate radionica s učenicima OŠ „Braća Bobetko“, OŠ „Braća Ribar“, OŠ „22. lipnja“, Gimnazije Sisak, Strukovne škole Sisak, štićenicima Dječjeg doma Vrbina, članovima Plesnog teatra i Plesnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine, pod vodstvom vizualnih i plesnih umjetnika, aktivista i arhitekata koji su svojim autentičnim autorskim i pedagoškim pristupom učenicima približili vlastite istraživačke i kreativne procese. Uz dijalog i kreativno korištenje sveprisutnih multimedijalnih gadgeta sudionici su na radionicama promišljali vlastiti grad ostvarujući rezultate u mediju videa, fotografije, pokreta, crteža i zvučne instalacije, ali i aktivističke akcije. Koristeći objektiv kamere na svojim mobitelima i fotoaparatima učenici su aktivirali „drugi pogled” na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drukčijih scenarija i slika stvarnosti.

U završnu izložbu uključeni su i kolaborativni radovi studenata MAP/APU-i iz Rijeke i MF-a iz Siska, nastali u uvodnoj sekvenci projekta 2015. godine, „Pogled na drugi grad“, uz suradnju s Galerijom Miroslav Kraljević i Festivalom Željezara, a u sklopu Grada na drugi pogled/Rijeka 2015.

 Za vrijeme provedbe projekta organizirane su urbane šetnje i popratna predavanja stručnjaka iz različitih društveno-umjetničkih područja vezanih uz urbani kontekst, koja su uz radionice pridonijela uočavanju, propitivanju i imaginiranju prošlih, sadašnjih i mogućih budućih identiteta grada Siska.

U koprodukciji s Festivalom Željezara, u Narodnoj knjižnici „Vlado Gotovac“ Sisak, u listopadu je predstavljena izložba (Re)aktivna memorija sisačkog umjetnika Marijana Crtalića.

U Gradskoj galeriji Striegl od 10. do 26. studenog bit će predstavljeni rezultati višemjesečnog procesa; radovi umjetnika i polaznika ukupno devet radonica koji, smješteni u jedinstveni prostor galerije, grade multimedijalno ambijentalno tijelo satkano od mnogobrojnih subjektivnih i autentičnih pogleda na Sisak, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja "drugog pogleda" na poznato i svakodnevno. Grad se percipira i prisvaja u mnogoznačnosti perspektiva, a galerijski prostor sudjelovanjem se markira i postaje bliskim i poznatim.

Kustosice i voditeljice projekta su Tonka Maleković i Tanja Vujasinović.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.11.2016