Grad u fokusu | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Grad u fokusu

Program "Simfonija grada - Mala antologija hrvatskog avangardnog filma" selektora Ivana Paića obuhvatit će filmove Ivana Martinca, Tomislava Gotovca, Ivana Faktora i Dalibora Martinisa.

24.11.2017 , Zagreb - Atelieri Žitnjak

Odessa / Stairs, Dalibor Martinis

  • A
  • +
  • -

U petak 24. studenog s početkom u 19 sati održava se program selektora Ivana Paića koji se sastoji od uvodnog komentara i prezentacije, filmskih projekcija te razgovora s posjetiteljima.

"Fenomen grada, za kojeg mnogi stručnjaci smatraju da je, kroz povijest, jedan od najvećih civilizacijskih tvorevina, u fokusu je zanimanja i naših autora avangardnih filmova. Ivan Martinac, Tomislav Gotovac, Ivan Faktor i Dalibor Martinis, međunarodno su etablirani književnici, performeri, fotografi, pjesnici, filmaši, multimedijski, video i konceptualni umjetnici. U okviru ovog programa, redatelji filmova, svojim specifičnim pristupom, originalnom i višeznačnom umjetničkom eksperimentalnom ekspresijom, referiraju se na grad. Intervenirajući u pulsirajući ritam grada, reagiraju na njegove prolazeće stanovnike, njihove monologe i dijaloge. Arhitektura, prostor, vizualna atraktivnost, kaotičnost, kontrast zvukova i melodija, rezonantne su sastavnice istoga audio-vizualnog ritma (vele)grada. Redoslijed prikazivanja filmova koncipiran je u formi simfonije. Filmovi, između ostalog, imaju iznimnu asocijativnu usmjerenost prema temeljnim likovnim djelima suprematizma, nastalog početkom 20. stoljeća", zapisao je u najavi selektor Ivan Paić.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 23.11.2017